Kim Yong Hyun, ministrul sud-coreean care a propus legea marțială, a încercat să se sinucidă în arest

Publicat: 11 dec. 2024, 14:10, de Lavinia Tudor, în POLITICĂ , ? cititori
Kim Yong Hyun, ministrul sud-coreean care a propus legea marțială, a încercat să se sinucidă în arest

Kim Yong Hyun, fostul ministru al apărării din Coreea de Sud, arestat pentru rolul său în tentativa eșuată a președintelui Yoon Suk Yeol de a impune legea marțială, a încercat să-și ia viața în detenție, conform declarațiilor oficialilor Serviciului Corecțional în fața parlamentului, informează The Independent.

Kim a încercat să se sinucidă într-un centru de detenție din Seul, dar tentativa a eșuat, a declarat Shin Yong Hae, comisarul general al Serviciului Corecțional din Coreea. „Fostul ministru se află acum într-o stare stabilă și este ținut într-o celulă de protecție”, a adăugat oficialul.

Kim este primul oficial reținut în urma declarării scurte a legii marțiale de către președintele Yoon săptămâna trecută, o mișcare care a aruncat țara într-o criză politică profundă. Se presupune că Kim l-a sfătuit pe președinte să recurgă la această măsură extremă, iar apoi a demisionat din funcția de ministru al apărării.

Arestarea sa oficială a fost aprobată miercuri de un tribunal din Seul, pe baza acuzațiilor că ar fi jucat un rol-cheie într-o rebeliune și că ar fi comis abuz de putere. „Am analizat măsura în care acuzațiile sunt susținute, gravitatea infracțiunii și riscurile privind distrugerea probelor”, a explicat instanța, potrivit publicației Korea Herald.

Kim a conspirat cu președintele pentru a iniția o revoltă

Procurorii au susținut că Kim a conspirat cu președintele pentru a iniția o revoltă cu scopul de a submina constituția națională. Potrivit agenției de știri Yonhap, în timpul celor trei interogatorii la care a fost supus de la reținerea sa de duminică, Kim ar fi recunoscut că a propus legea marțială, dar a susținut că aceasta nu era nici ilegală, nici neconstituțională.

Între timp, investigația împotriva președintelui Yoon Suk Yeol continuă să escaladeze. Poliția a percheziționat miercuri biroul prezidențial din Seul, după ce parlamentul a adoptat marți o lege pentru numirea unui consilier special permanent care să investigheze acuzațiile de insurecție împotriva liderului statului. Spre deosebire de un consilier special obișnuit, președintele nu are autoritatea de a bloca această investigație, deși poate întârzia numirea consilierului.

Declararea legii marțiale, prima din ultimele patru decenii în Coreea de Sud, a durat doar șase ore înainte de a fi anulată de parlament, dar a provocat un val de indignare atât în țară, cât și pe plan internațional.

Președintele Yoon a supraviețuit, deocamdată, unei moțiuni de suspendare din funcție

Președintele Yoon a supraviețuit sâmbăta trecută unei moțiuni de suspendare din funcție, datorită boicotului partidului de guvernământ. Totuși, Partidul Democrat intenționează să supună o nouă moțiune la vot în acest weekend. Liderul partidului conservator al lui Yoon a declarat că se va coordona cu membrii cabinetului pentru a organiza o tranziție stabilă a puterii, sugerând că președintele va fi exclus din atribuțiile sale înainte de organizarea unor alegeri anticipate.

În urma acestui scandal, Yoon Suk Yeol a primit interdicția de a părăsi țara. De asemenea, șeful poliției naționale din Coreea de Sud și oficialul de top al poliției din Seul au fost reținuți pentru rolul lor în aplicarea decretului prezidențial de scurtă durată.