Ministrul Turcan explică de ce suntem campioni europeni la sărăcie în muncă. Peste un milion de salariați sunt în această situație
România are cel mai mare procent, la nivel european, de angajați care se confruntă cu puternice lipsuri materiale deși lucrează un program normal, fenomen catalogat drept „sărăcie în muncă”.
Dacă media europeană pentru acest indicator este de 8,2%, în România el atinge 15%. Fenomenul se referă la cei 1,2 milioane de angajați plătiți cu salariul minim.
„În sistemul privat există un fenomen, pe care puțini se încumetă să îl pronunțe, dar care pe mine mă îngrijorează, și anume nivelul salariului minim în sistemul privat. E evident că sistemul privat e greu încercat acum, în perioadă de criză economică generată de criza sanitară, e evident că au nevoie de creșterea productivității pentru salarii mai bine plătite, însă în același timp avem aproximativ 1,2 milioane de angajați în sistemul privat care sunt plătiți cu salariul minim și care de fapt se află în sărăcie în muncă”, a declarat Raluca Turcan, la Digi24.
Ministrul Muncii a că explicat că acest indicator are în România o valoare aproape dublă față de cea din țările Europei.
„Dacă media europeană a sărăciei în muncă este aproximativ 8,2%, în România sărăcia în muncă și prin muncă este de 15%, ceea ce înseamnă că sunt foarte mulți care muncesc de dimineața până seara și nu le ajung banii”, a spus Turcan.
Soluția: neimpozitarea salariului minim
O variantă îndelung vehiculată dar neaplicată încă de USR este neimpozitarea celui mai mic venit, după modelul britanic. În urmă cu mai bine de un an, în ianuarie 2020, pe când ocupa funcția de ministru al Economiei, deputatul Claudiu Năsui (USR) propunea această soluție.
„Povara fiscală pe munca slab plătită ne ţine în sărăcie, ne goneşte din ţara noastră şi ne stimulează să nu muncim. Da, să nu muncim. Tot România este a 3-a ţară din Europa cu cea mai mare rată de inactivitate, după Croaţia şi Italia. Toate acestea se întâmplă pentru că statul român descurajează munca printr-o povară fiscală ridicată”, nota atunci Năsui.
Acesta arăta că, în Regatul Unit, sub 8.628 de lire pe an, nu se plăteşte absolut nimic la stat. De la 8.628 până la 12.500 de lire încep să se plătească contribuţii iar abia peste 12.500 de lire pe an începe să se plătească impozitul pe venit.
„De ce? Sunt mai proşti britanicii? Absolut deloc. Ei au înţeles că nu prin impozitarea sărăciei o vor reduce. La fel ca ei, multe ţări europene au sume păsuite de la orice taxă. Asta îmi doresc şi pentru România. De ce să ne impoziteze statul fiecare leu? Hai să avem o sumă, salariul minim, pe care ni-l lasă orice ar fi. Iar impozitarea începe după. România are nevoie de reforme. Cine nu are curajul să vorbească despre ele, nu are nicio şansă să le înfăptuiască”, mai adăuga Năsui.
Inițiativa a rămas deocamdată la nivel de vorbe.