Ministrul UDMR al Sportului, acuzat că divizează hocheiul românesc pe criterii entice
Scandal mare! Ministrul UDMR al Sportului, Eduard Novak, a convocat pentru astăzi o Adunare Generală Extraordinară ilegală a Federației Române de Hochei pe Gheață (FRHG), care a fost contestată de chiar de către conducerea respectivei Federaţii aleasă în mod legal.
Alexandru Hălăucă, ales preşedintele FRGH în septembrie 2022, susţine că împotriva ministrului Novak a fost depusă o plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ce are ca obiect decizia acestuia de suspendare a Adunării Generale de anul trecut, respectiv convocarea unei Adunării Generale Extraordinare la care nu au fost chemaţi reprezentanţii oficiali ai FRHG şi care ar intenţiona să divizeze hocheiul românesc pe criterii entice. Plângerea penală respectivă, îi vizează şi pe Vicenţiu Dacian Stan – directorul Direcţiei juridice din minister, dar şi pe Cristian-Marius Sandu – delegatul numit de Novak la FRGH. De subliniat că ministrul UDMR a fost acuzat recent de mai multe federaţii sportive pentru modul discreționar în care a alocat fonduri publice din acest an.
Ministrul Eduard Novak s-a ales cu dosar penal
Preşedintele FRHG, Alexandru Hălăucă (foto) susţine că ministrul Eugen Novak a convocat ilegal Adunarea Generală Extraordinară de astăzi a FRHG. “Conform statutului FRHG, adunarea generală extraordinară nu poate fi convocată decât în trei situaţii: de către preşedinte, de două treimi din Biroul Federal sau de o treime din cluburile cu drept de vot. Mai mult, orice adunare generală trebuie prezidată, dacă preşedintele şi niciunul dintre vicepreşedinţi nu sunt, de către secretarul general. Noi nu am fost invitaţi la aceastã adunare. Am aflat de organizarea ei de la anumite structuri sportive”, a declarat Alexandru Hălăucă – legendar component al echipei naționale masculină de hochei pe gheață a României, care a participat la două ediţii ale Jocurilor Olimpice de iarnă (1976 – Innsbruck și 1980 – Lake Placid).
Oficialul FRHG susţine că prin acţiunea de astăzi ministrul Novak intenţionează să divizeze hocheiul românesc pe criterii entice, după ce premierul maghiar Viktor Orban a sistat finanțarea sportului românesc prin intermediul unor organizaţii neguvernamentale finanţate de la Budapesta. Acest aspect este întărit de faptul că la Adunarea Generală Extraordinară convocată ilegal astăzi vor participa cluburile conduse de etnici maghiari, un club din Suceava subordonat direct Ministerului, și încă un club din Galați, condus de un român care s-a înscris în UDMR tocmai a primi o funcție în structura gândită de ministrul Eduard Novak. Oficialii FRHG aleşi legal susţin că miza acţiunilor initiate şi girate de ministrul UDMR ar putea fi reprezentată de dorinţa cluburilor cu management de etnie maghiară din Ardeal de a participa doar la competiţii din campionatul Ungariei.
Pe ministrul UDMR îl doare-n “puc” de hocheiul românesc
La data de 15 septembrie 2022, Alexandru Hălăucă a câştigat detaşat funcţia de Preşedinte al FRHG, fiind votat în cadrul unei Adunării Generale de Alegeri de 9 dintre cele 13 cluburi cu drept de vot. Ulterior, Eduard Novak (foto) a decis suspendarea hotărârii adoptată către cluburile membre ale FRHG, iar pe 27 ianuarie 2023 Ministerul Sportului a anunţat pe portalul său că 67 din cele 68 de federaţii sportive naţionale care au depus cerere vor primi finanţare pe anul 2023, singura excepţie fiind FRHG, care … “nu îndeplineşte condiţiile şi a fost declarată neeligibilă”.
Conform plângerii înregistrată la PICCJ, FRHG invocă faptul că „prin actele emise anterior emiterii convocării, Ministrul Sportului, prin însuşi actul denumit Convocare, împreună cu restul funcţionarilor publici care au întocmit acte în acest sens au produs un prejudiciu incomensurabil Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă din moment ce la Adunarea Generală Extraordinară se vor discuta aspecte privind organele de conducere ale federaţiei care au fost alese în mod legal şi statutar în data de 15.09.2022”.
Plângerea penală menţionează şi faptul că “prin convocarea Adunării Generale Extraordinare la 15 februarie 2023 se aduce FRHG o serie de consecinţe juridice ireparabile”: „Prin convocarea emisă de către Ministrul Sportului pentru Adunarea Generală extraordinară, acesta încalcă în mod flagrant dispoziţiile art. 881 din Legea nr. 69/2000 unde se arată că <<în situaţii deosebite de încălcare a actelor constitutive, a statutelor, a actelor normative, Agenţia Naţională pentru Sport poate dispune convocarea Adunării Generale extraordinare pentru structurile de utilitate publicã>>. Din modul de redactare a articolului invocat putem deduce cu uşurinţă faptul că, în convocarea unei Adunări Generale extraordinare a unei structuri sportive de utilitate publică, deţine calitate procesuală exclusiv Autoritatea Naţională pentru Sport, actualmente Ministerul Educaţiei şi nu Ministerul Sportului. Or, având în vedere emitentul convocării ce face obiectul prezentei cereri de suspendare a executării actului, respectiv Ministerul Sportului, prin ministrul Eduard Carol Novak, putem ajunge la concluzia lipsei calităţii active a acestei entităţi în redactarea şi emiterea unor astfel de acte. În acest sens, Ministerul Sportului prin ministru îşi depăşeşte prerogativele din moment ce a emis un act ce nu intră în apanajul atribuţiilor acestuia, prin care se conturează o serie de consecinţe juridice ireparabile asupra FRHG”.
Totodată, plângerea conţine şi date care atestă că ministrul Novak ar fi dispus schimbarea delegatului oficial ministerului la FRHG şi îndepărtarea acestuia din Ministerul Sportului după ce subordonatul său ar fi refuzat să suspende efectele Adunării Generale de Alegeri ale FRHG din data de 15 septembrie 2022.