MIPE: Proiectul de OUG pentru acordarea granturilor pentru investiții, în consultare publică
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a lansat miercuri în consultare publică proiectul de Ordonanţă de Urgenţă care va reglementa acordarea granturilor pentru investiţii în activităţi productive, această măsură fiind una aşteptată de reprezentanţii IMM-urilor.
Potrivit unui comunicat al MIPE remis AGERPRES, IMM-urile a căror activitate a fost grav afectată de pandemia COVID-19 vor fi sprijinite prin acordarea de granturi pentru investiţii, finanţate în cadrul Acţiunii 411 – Programul Operaţional Competitivitate.
„Propunerea de act normativ vizează adoptarea de urgenţă a măsurilor de sprijin sub formă de granturi pentru investiţii necesare capacităţilor de prestare de servicii şi granturi pentru investiţii necesare retehnologizării, cu respectarea prevederilor legale în domeniul ajutorului de minimis şi ajutorului de stat”, precizează MIPE în comunicat. Prin publicarea acestui proiect, MIPE răspunde solicitărilor mediului de afaceri, această măsură fiind una aşteptată de reprezentanţii IMM-urilor în condiţiile în care primele demersuri pentru acordarea de granturi pentru investiţii au fost făcute în anul 2020.
Astfel, pentru sprijinirea IMM-urilor afectate de criza sanitară sunt propuse două măsuri, prima dintre ele – 4.1.1-1 Granturile pentru investiţii necesare capacităţilor de prestare de servicii se acordă pe proiect şi beneficiar, sub forma de ajutor de minimis. Fondurile alocate sunt de peste 58,82 milioane de euro, din care 50 de milioane de euro din FEDR-REACT EU şi 8,82 milioane de euro cofinanţare de la bugetul de stat. Valoarea grantului este de minimum 50.000 euro şi maximum 200.000 euro.
Firmele care vor putea beneficia de ajutorul de minimis sunt: IMM-urile care îşi desfăşoară activitatea în Clasa P – Invăţământ, Clasa Q – Sănătate şi asistenţă socială, Clasa R – Activităţi de spectacole, culturale şi recreative. Numărul beneficiarilor estimaţi este de 600 entităţi.
În ceea ce priveşte cea de-a doua măsură, 4.1.1-2 Granturile pentru investiţii necesare retehnologizării, sub formă de ajutor de stat, fondurile alocate depăşesc 352,94 milioane de euro, din care 300 de milioane de euro din FEDR-REACT EU şi 52,94 milioane euro cofinanţare de la bugetul de stat. Valoare grantului este între 50.000 euro şi 500.000 euro, în limita de cinci ori cifra de afaceri realizată în anul 2019.
Firmele care vor putea beneficia de ajutorul de stat sunt IMM-uri care îşi desfăşoară activitatea în domenii din Clasa C – Industria Prelucrătoare (fără codurile 11 fabricare băuturi, 12 fabricare tutun şi 254 fabricarea armamentului şi muniţiei); Clasa F – Construcţii; Clasa G – Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor; Clasa H – Transport şi depozitare; Clasa I – Hoteluri şi restaurante.
În context, MIPE reaminteşte că tot din Programul Operaţional Competitivitate va finanţa acordarea microgranturilor şi granturilor pentru capital de lucru destinate enităţilor din sectorul agroalimentar, măsură ce face parte din pachetul „Sprijin pentru România”, adoptat de Guvernul României în vederea atenuării efectelor negative ale crizei economice atât pentru mediul de afaceri, cât şi pentru populaţie.
Microgranturile vor fi acordate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), în parteneriat cu Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), iar granturile vor fi acordate de Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (MAT), în parteneriat cu agenţiile pentru întreprinderi mici şi mijlocii, atragere de investiţii şi promovare a exportului (AIMMAIPE).
MAT va lansa apelul pentru contractarea de granturi joi, 26 mai. De asemenea, MAT a publicat şi Manualul de utilizare a platformei IMM Recover. Atât cererile pentru contractarea de granturi, cât şi cele pentru microgranturi vor fi depuse în platforma IMM Recover. În ceea ce priveşte acordarea microgranturilor, ghidul solicitantului a fost publicat de APIA.