Mircea Fechet avertizează. În camioanele care intră în România nu ar fi haine second hand, ci deșeuri periculoase: Foarte mulți folosesc ca acoperire

Publicat: 26 iul. 2024, 13:08, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Mircea Fechet avertizează. În camioanele care intră în România nu ar fi haine second hand, ci deșeuri periculoase: Foarte mulți folosesc ca acoperire
Mircea Fechet, despre un nou proiect de proporții: Dâmbovița poate deveni ”aerul condiționat” al Bucureștiului

În primele cinci luni ale acestui an, între 50 și 100 de camioane au transportat deșeuri prin România, sub pretextul că sunt bunuri second-hand sau donații, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet. Aceste transporturi au totalizat peste 2.000 de tone de materiale, existând suspiciuni că multe dintre acestea sunt de fapt deșeuri periculoase.

Mircea Fechet, dezvăluire despre camioanale cu deșeuri din România

Mircea Fechet a subliniat că traficanții folosesc deseori obiecte uzate ca acoperire pentru a transporta deșeuri și substanțe periculoase. Aceste transporturi intră în țară prin frontiera vestică, în județele Arad și Bihor, iar o parte din ele continuă către Bulgaria sau Ucraina.

Totuși, multe dintre aceste bunuri second-hand ajung să fie aruncate ilegal în depozite sau, mai grav, în natură sau apele de suprafață, uneori fiind incendiate și provocând poluare extremă.

„Foarte mulţi (n.r. traficanți) folosesc ca acoperire în operațiunile de trafic de deşeuri sau substanţe periculoase, obiectele folosite, așa zisele second-hand”, a declarat Mircea Fechet.

Țările din care provin cel mai frecvent aceste transporturi includ Austria, Olanda și statele din Benelux, dar și Germania și Italia. Fechet a menționat că rețelele de traficanți profită de lacunele sistemului de control din România, în special în afara orelor de lucru ale autorităților competente, cum ar fi Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Garda Națională de Mediu (GNM).

Problemele principale identificate includ deșeuri textile, încălțăminte uzată, vehicule scoase din uz și echipamente electronice, adesea disimulate ca fiind bunuri valoroase, cum ar fi panouri fotovoltaice. Ministerul Mediului a descoperit că, pe lângă obiectele de uz casnic, sunt adesea transportate și deșeuri periculoase, precum acumulatori auto uzați și tonere de imprimantă golite.

„Verificarea intră în mare parte în aria de competență a Autorității Naționale pentru Protecţia Consumatorilor sau trec în afara programului de lucru al ANPC/GNM, în week-end, respectiv zilele de sărbători legale, când se asigură cu greu prezența comisarilor”, a spus ministrul.

În primele 5 luni, situația este una extrem de îngrijorătoare:

  • 1424 transporturi ce au tranzitat prin România;
  • 107 transporturi cu deşeuri pentru export;
  • 410 transporturi cu produse second-hand ce au avut ca destinație ONG-uri, fundații, etc.;
  • 99 transporturi cu mărfuri second-hand respinse deoarece nu îndeplineau condițiile de  intrare pe teritoriul României;
  • 67 transporturi cu deşeuri respinse în punctele de trecere la frontieră ce aveau ca destinaţie instalații de valorificare pe teritoriul României;
  • 11 transporturi cu deşeuri respinse destinate exportului, în punctele de trecere la frontieră.