Mircea Fechet, despre un nou proiect de proporții: Dâmbovița poate deveni ”aerul condiționat” al Bucureștiului
Marți, primarul Capitalei, Nicușor Dan, ministrul Mediului, Mircea Fechet, și primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, au anunțat susținerea lor pentru un proiect ambițios care vizează transformarea râului Dâmbovița într-un coridor ecologic verde-albastru pentru București.
Mircea Fechet vine cu vești bune
Acest parteneriat, sprijinit de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și NOD Makerspace, urmărește transformarea Dâmboviței până în 2035 într-un spațiu verde esențial pentru răcorirea orașului, creșterea biodiversității și dezvoltarea comunității locale. Proiectul preconizează ca, până în 2050, râul să devină un exemplu de reabilitare ecologică „de la izvor până la vărsare”, folosind soluții bazate pe natură.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a accentuat importanța unei soluții pe termen mediu pentru realizarea acestui proiect. El a subliniat că implicarea administrației publice, a sectorului privat și a societății civile este crucială pentru revitalizarea Dâmboviței.
Fechet a descris râul Dâmbovița ca „aerul condiționat” al Bucureștiului, sugerând că acesta ar putea aduce un plus de răcoare și biodiversitate capitalei. Ministerul Mediului își exprimă disponibilitatea de a susține proiectul în continuare.
„Putem să îi spunem, aşa cum îl numea Ivan, ‘aerul condiţionat’ al Bucureştiului, pentru că, fără îndoială, râul Dâmboviţa poate răcori Capitala noastră şi poate deveni o oază de biodiversitate, de frumuseţe, de întâlnire pentru oameni. (…) Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor nu poate decât să rămână un partener al acestor proiecte”, a spus ministrul Mediului.
Primarul Nicușor Dan a adus în discuție progresele realizate începând cu anul 2023, menționând că Bucureștiul nu mai poluează Dâmbovița, datorită sistemului de epurare a apelor reziduale. El a precizat că se așteaptă ca, în aproximativ trei ani, caseta Dâmboviței să fie complet funcțională și curățată. Dan a apreciat parteneriatul între instituțiile publice și organizațiile civice pentru îmbunătățirea râului.
„În sfârşit, începând cu 2023, noi nu mai poluăm Dâmboviţa. Bucureştiul reuşeşte începând cu anul 2023 să epureze toate apele sale reziduale şi să redea în circuit apă curată. (…) Pentru că am finalizat staţia de epurare, am putut să transferăm banii europeni pe acest exerciţiu financiar, deci eu estimez că pentru caseta Dâmboviţei, cam în trei ani, ea o să fie perfect funcţională, curăţată şi stabilizată acolo unde este nevoie”, a spus acesta.
În aceeași zi, Ciprian Ciucu a prezentat detalii despre proiectul de amenajare a insulei de pe Lacul Morii, care a fost dezvoltat în urma unui concurs internațional. Proiectul prevede transformarea Lacului Morii dintr-un lac industrial într-un spațiu natural, cu insule plutitoare care vor sprijini fauna locală, în special păsările.
Ciucu a menționat că vor fi plantați mulți arbori și vegetație, iar lacul va deveni un loc atractiv pentru sporturi nautice fără motor. Proiectul a fost bine primit și nu ridică probleme de mediu; dimpotrivă, contribuie la îmbunătățirea situației ecologice din zonă.