Mircea Fechet explică unde vor ataca, pentru prima dată, urșii: Când nu va mai avea cine să-i hrănească…
Autoritățile au demarat procesul de capturare și relocare a urșilor de pe Transfăgărășan în sanctuarul din Zărnești, Brașov, într-o încercare de a preveni incidentele dintre oameni și animale sălbatice. Despre cum stă, de fapt, situația a vorbit ministrul Mediului, Mircea Fechet.
Mircea Fechet, despre pericolul prezentat de urși
Prima ursoaică vizată pentru relocare este un exemplar care, împreună cu puii ei, a devenit agresivă, punând în pericol turiștii și localnicii din zonă.
Acțiunea de capturare a început cu instalarea de cuști speciale de-a lungul drumului montan, animalele urmând să fie tranchilizate și transportate în siguranță către sanctuar.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a explicat, într-un interviu pentru Digi24, că această măsură a devenit necesară, în contextul în care închiderea Transfăgărășanului pentru sezonul de iarnă va lăsa urșii fără sursa principală de hrană, respectiv resturile de mâncare oferite de turiști.
El a avertizat că, odată cu dispariția hranei ușor accesibile, urșii vor începe să atace gospodăriile din apropierea drumului montan, în căutarea hranei.
„Colegii mei de la Garda Forestieră îmi spun că săptămânal se aplică un număr însemnat de amenzi turiștilor care aleg să hrănească urșii. Când nu va mai avea cine să-i hrănească, pentru că Transfăgărășanul se va închide în curând, acești urși vor ataca gospodăriile din acea zonă”, a avertizat Fechet.
Procesul de capturare a urșilor nu este unul simplu, a precizat ministrul, subliniind că animalele sunt extrem de inteligente, iar capturarea lor poate fi anevoioasă. Unul dintre motivele pentru care relocarea este complicată este necesitatea de a captura și puii ursoaicelor, care nu pot fi lăsați în urmă. Toți urșii capturați vor fi duși la sanctuarul de urși de la Zărnești, în limita capacității acestuia.
„Urșii sunt intelegenti și de multe ori acest proces de capturare e unul anevoios, cu atât mai mult cu cât trebuie să prindem și puiul pentru a-i trimite la Zărnești la sanctuarul de urși”, a spus ministrul.
Fechet a mai adăugat că autoritățile aplică în mod regulat amenzi turiștilor care încalcă regulile și hrănesc urșii pe marginea drumului. Deși aceste sancțiuni sunt frecvente, hrănirea ilegală a urșilor continuă, ceea ce contribuie la comportamentul lor periculos.
Odată ce Transfăgărășanul va fi închis și turiștii nu vor mai fi prezenți în număr mare, există riscul ca urșii să se îndrepte către sate și gospodării pentru a găsi hrană.