Mircea Geoană se înregistrează la OSIM: Mereu cu gândul la Cotroceni!
Înregistrăm, oarecum amuzați, un gest demn de o intrigă politică subtilă și sofisticată. Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a făcut un pas „decisiv” către Cotroceni – a depus o cerere la OSIM pentru înregistrarea mărcii „Mircea Geoană 2024 președinte”. În timp ce încă ezită să-și anunțe oficial candidatura, Geoană a făcut acest gest precaut, ca și cum ar pregăti terenul pentru o posibilă intrare în cursa prezidențială. În fond, nimeni nu vrea să fie luat prin surprindere, nici măcar de propriile ambiții.
Timiditatea strategică a domnului Geoană
Desigur, Geoană nu a ieșit încă la rampă cu un anunț clar, preferând să adopte o atitudine rezervată, chiar și pe rețelele sociale. Poate că strategia sa este una de a crea suspans, sau poate pur și simplu vrea să vadă cât de bine prinde marca „Mircea Geoană 2024 președinte” înainte de a se arunca în luptă. Totuși, gestul de a depune cererea la OSIM pare să sugereze că se gândește serios la această posibilitate – sau cel puțin vrea să fie pregătit dacă va decide să facă pasul.
Marcă înregistrată, viitor nesigur
Nu este prima dată când Mircea Geoană își protejează numele prin înregistrări la OSIM. În 2004, PSD București a depus cererea pentru „BUCUREŞTI CÂŞTIGI CU GEOANĂ!”, dar aceasta a fost anulată. Acum, cu două reprezentări grafice diferite ale mărcii „Mircea Geoană 2024 președinte” în așteptare, pare că Geoană nu lasă nimic la voia întâmplării. Sau poate doar se joacă de-a politica brandurilor, asigurându-se că nimeni nu-i fură ideile (nici măcar el însuși).
Sondaje de opinie și speranțe mărețe
Potrivit sondajelor, Geoană se află într-o poziție promițătoare. Un sondaj INSCOP îl plasează drept favorit, în timp ce un sondaj CURS îl vede pe poziția a treia. Însă, în stilul său caracteristic, Geoană a declarat pe Facebook că „După războaie seculare, rămâne cum am stabilit: anul 2024 este anul independenţilor în România!” O afirmație curajoasă, deși nu neapărat clarificatoare. Până la urmă, independenții au nevoie de mult mai mult decât mărci înregistrate pentru a câștiga încrederea electoratului.
Geopolitică și Geostrategie
Nu trebuie să uităm că Mircea Geoană este secretarul general adjunct al NATO. Poate că abordarea sa prudentă reflectă nu doar stilul său politic, ci și o strategie de a nu perturba echilibrul geopolitic printr-o candidatură prematură. Sau poate, în adâncul sufletului său, Geoană doar se pregătește pentru momentul în care va putea spune cu fermitate: „Sunt pregătit să conduc această națiune, împreună cu Mihaela, dragostea mea!”
Echilibrism politic
Mircea Geoană pare să joace un joc complex de așteptare și pregătire, testând apele înainte de a-și anunța oficial candidatura. Între timp, publicul rămâne cu ochii pe el, așteptând să vadă dacă acest timid și prudent pretendent la tronul prezidențial va face pasul decisiv. Până atunci, ne uităm cum cresc ceilalți candidați și rămânem cu întrebarea: va fi 2024 anul lui Mircea Geoană sau doar un alt capitol de veleitarism politic?