Misiune umanitară: 12 copii bolnavi din Gaza, aduși în România

Publicat: 15 ian. 2025, 23:38, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în SOCIAL , ? cititori
Misiune umanitară: 12 copii bolnavi din Gaza, aduși în România
Foto: Facebook

În cursul zilei de miercuri, o aeronavă C-130 Hercules a Forțelor Aeriene Române a efectuat un zbor Otopeni – Israel – Aeroportul Internațional Ilan și Asaf Ramon și retur. Misiunea a fost de a aduce în țară 12 copii bolnavi, în stare gravă, și cei 35 de aparținători ai lor.

Aeronava MApN a decolat de pe aeroportul Otopeni în jurul orei 8,30, cu destinația Israel – Aeroportul Internațional Ilan și Asaf Ramon, unde a aterizat în jurul orei 13,00, ora României. După îmbarcarea pacienților și aparținătorilor, dar și efectuarea evaluării medicale, avionul a decolat de pe aeroportul din Israel, la ora 15,00, cu destinația București – Baza 90 Transport Aerian – Otopeni, unde a aterizat la ora 19,35. Pe toată durata transportului, asistența medicală a fost asigurată de către o echipă formată din doi medici și doi asistenți din cadrul UPU-SMURD Floreasca, un medic și doi asistenți de la MApN. De asemenea, pentru buna desfășurare a misiunii, la bordul aeronavei au fost și doi ofițeri de legătură din cadrul DSU.

Cinci dintre micuții transportați vor rămâne pentru tratament de specialitate la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Maria Sklodowska Curie” și la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București.

Un pacient, asistat medical de o echipă de la UPU-SMURD Floreasca, va fi transferat în Norvegia cu aeronava SMURD Bombardier Learjet 7 aparținând Inspectoratului General de Aviație al MAI. Alte cinci persoane (împreună cu 16 aparținători) vor fi transportate la Paris, Republica Franceză, cu o aeronavă pusă la dispoziție de autoritățile slovace, iar un alt pacient, împreună cu trei aparținători, va fi transferat pe cale aeriană în Tirana, Republica Albania, cu sprijinul oferit de autoritățile din Marele Ducat de Luxemburg.

Misiunea a fost executată în urma solicitărilor primite de la Centrul de Coordonare a Răspunsului la Situații de Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, din cadrul Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene, înregistrate la Departamentul pentru Situații de Urgență. În perioada premergătoare executării misiunii, în lunile decembrie și ianuarie, a avut loc procesul de planificare a operațiunii MEDEVAC, coordonat de DSU, care a asigurat organizarea operațională prin participarea la trei videoconferințe trilaterale (DSU – ERCC – COGAT).

Operațiunea a fost realizată în strânsă colaborare între Ministerul Afacerilor Interne prin Departamentul pentru Situații de Urgență, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Sănătății, Organizația Mondială a Sănătății, Unitatea de Coordonare a Activităților Guvernamentale în Teritorii (COGAT), unitate din cadrul Ministerului Apărării al Israelului, Serviciul Național de Urgență Medicală, de Dezastre, Ambulanță și Banca de Sânge „Magen David Adom”, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului a Primăriei Municipiului București, Habitat for Humanity și alte autorități esențiale pentru asigurarea unei desfășurări eficiente și în condiții de siguranță.

Prin acest demers, țara noastră își reconfirmă rolul de partener de încredere, implicat în asistența umanitară, transportul pacienților în stare gravă și oferirea de tratamente medicale de specialitate”, se arată în comunicatul DSU.

Și Ministerul Afacerilor Externe a informat, printr-un comunicat de presă, că, având în vedere situația umanitară și medicală dificilă din Fâșia Gaza, precum și faptul că accesul la tratament medical este grav afectat de situația de conflict militar, România și-a oferit asistența pentru pacienți vulnerabili din enclava palestiniană.

Conform MAE, România va continua să contribuie la efortul de atenuare a efectelor crizei umanitare asupra civililor palestinieni din Fâșia Gaza, acționând în strânsă coordonare cu partenerii săi internaționali.