Misterele din jurul lui Eugen Pîrvulescu: Cât valorează accesul la secrete și cine dictează numirile strategice?

Publicat: 11 oct. 2024, 18:58, de Andrei Ceausescu, în ACTUALITATE , ? cititori
Misterele din jurul lui Eugen Pîrvulescu: Cât valorează accesul la secrete și cine dictează numirile strategice?

Eugen Pîrvulescu, fost lider PNL Teleorman și recent cooptat în echipa de campanie a candidatului independent Mircea Geoană, se află în centrul atenției publice, fiind implicat într-un dosar de trafic de influență.

 

UPDATE 20.40 Senatorul Eugen Pîrvulescu este cercetat de DNA sub control judiciar pentru instigare la cumpărare de influenţă, alături de fostul director general al OSIM, Marian-Cătălin Burcescu, şi de alte două persoane. Una dintre acestea, instigată de Pîrvulescu şi cu ajutorul celorlalţi inculpaţi, i-a cerut unui martor din dosar 60.000 de euro, pretinzând că poate interveni pentru urgentarea procedurii de eliberare a avizului de securitate ORNISS pentru acesta.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, procurorii de la Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar, începând din 11 octombrie, faţă de inculpaţii: Eugen Pîrvulescu, la data faptei şi în prezent senator în Parlamentul României, pentru instigare la infracţiunea de cumpărare de influenţă; Marian-Cătălin Burcescu, la data faptei director general la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (O.S.I.M.), pentru complicitate la cumpărare de influenţă; M.R.M., pentru trafic de influenţă; F.G. pentru complicitate la trafic de influenţă.

”În cursul anului 2022, inculpatul M.R.M, la instigarea inculpatului Pîrvulescu Eugen şi beneficiind de ajutorul inculpaţilor F.G. şi Burcescu Marian-Cătălin, ar fi pretins de la o persoană (martor în cauză) suma de 60.000 de euro, din care martorul ar fi remis inculpatului M.R.M. suma de 150.000 lei (echivalentul a 30.000 euro), acesta din urmă lăsând să se creadă că are influenţă asupra unei alte persoane care deţinea o funcţie importantă în cadrul instituţiei desemnate de securitate, afirmând că o va determina să urgenteze efectuarea verificărilor de securitate necesare în cadrul procedurii de eliberare a avizului de securitate O.R.N.I.S.S. în beneficiul martorului respectiv”, arată DNA, într-un comunicat de presă transmis vineri seară.

DNA a scos la lumină detalii despre o tentativă de corupție în care Pîrvulescu ar fi negociat o mită de 60.000 de euro pentru obținerea unui certificat ORNISS necesar unui apropiat de-al său, Marin Țole, în vederea numirii acestuia la conducerea Companiei Naționale de Investiții (CNI). Pîrvulescu și alte persoane implicate în acest caz au fost audiate pentru cumpărare și trafic de influență, în timp ce Țole, denunțător în acest dosar, este audiat ca martor.

Dosarul scoate la iveală o realitate tulburătoare: funcții publice strategice ar fi negociate în spatele ușilor închise, cu sume impresionante de bani. Pîrvulescu, care în 2022 era încă liderul PNL Teleorman, și-ar fi dorit să-l numească pe Țole la CNI, o funcție de mare influență în gestionarea fondurilor publice și a proiectelor de investiții la nivel național. Însă pentru aceasta, Țole avea nevoie de un certificat ORNISS, care îi permitea accesul la informații clasificate. Pentru a grăbi procesul, Pîrvulescu ar fi fost dispus să plătească suma de 60.000 de euro în două tranșe.

Interceptările procurorilor au scos la iveală discuții tensionate între Pîrvulescu și Țole. Într-un schimb de mesaje din 2022, cei doi discută despre dificultățile întâmpinate în obținerea certificatului și despre contactele la care au apelat pentru a rezolva situația. Țole ar fi fost pus în legătură cu directorul ORNISS, Marius Petrescu, iar ulterior cu Gheorghe Florea, o altă persoană influentă, însă procesul s-a împotmolit. În cele din urmă, Țole nu a mai obținut certificatul și nici nu a fost numit la CNI, ceea ce l-a determinat pe Pîrvulescu să-i ceară banii înapoi.

Dosarul lui Pîrvulescu ridică semne de întrebare majore

Cazul deschide o cutie a Pandorei. Dacă pentru obținerea unui certificat ORNISS, care doar atestă accesul la informații clasificate, costul vehiculat este de 60.000 de euro, cât ar costa o funcție de conducere în cadrul unei astfel de instituții sau în altele cu responsabilități similare? ORNISS, instituția vitală pentru securitatea națională, ar fi fost transformată într-o piață neagră a documentelor secrete? Dacă un astfel de certificat se poate obține prin mită, ce alte tranzacții se desfășurau în spatele cortinei la această instituție?

Documentul ORNISS era necesar pentru ca Pîrvulescu să își pună un om de încredere la conducerea CNI, o funcție de pe urma căreia senatorul ar fi avut ocazia să controleze proiecte de investiții importante. Dar cât l-a costat pe Pîrvulescu întreaga operațiune? Cine au fost beneficiarii reali ai acestei plăți? Și, mai important, cum ar fi recuperat această „investiție”?

Evident, astfel de scheme nu sunt niciodată gratuite. În cât timp ar fi putut Pîrvulescu să recupereze banii plătiți, și din ce surse? Este clar că astfel de tranzacții nu afectează doar actorii politici implicați, ci și pe noi toți ceilalți, contribuabilii care suportă consecințele deciziilor luate pe baza intereselor personale ale unor politicieni.

Este aceasta singura tranzacție de acest fel a lui Pîrvulescu?

Acesta nu este primul dosar în care senatorul Pîrvulescu este investigat pentru acte de corupție. Într-un alt caz, instrumentat tot de DNA, Pîrvulescu este acuzat că ar fi trucat concursuri de angajare la Serviciul de Ambulanță Județean Teleorman. Potrivit procurorilor, în perioada mai-iulie 2021, el și-ar fi folosit influența politică pentru a obține subiectele concursului și a facilita angajarea unor persoane pe poziții cheie, inclusiv asistenți medicali și șoferi de ambulanță.

Aceste scheme ridică o altă întrebare esențială: câte astfel de tranzacții s-au făcut în interiorul Partidului Național Liberal (PNL)? Dar în alte partide, precum PSD? Dacă mecanismele de influență și corupție sunt atât de adânc înrădăcinate, ce șanse mai avem să vedem o administrație publică transparentă și responsabilă?

Reciclarea politică a lui Pîrvulescu în campania lui Geoană

Cu toate aceste acuzații în spate, Eugen Pîrvulescu și-a anunțat recent retragerea din PNL și alăturarea echipei de campanie a lui Mircea Geoană. Această mutare a ridicat, la rândul său, multiple controverse. În timp ce Pîrvulescu își exprima susținerea pentru Geoană, candidatul independent a fost rapid să se distanțeze de senator, declarând că acesta nu a trecut criteriile de integritate ale echipei sale. „Nu face parte din echipa mea care susține o candidatură independentă la Președinția României”, a subliniat Geoană, răspunzând acuzațiilor care îi legau numele de cel al lui Pîrvulescu.