Mită în Penitenciarul Giurgiu: aproape 50.000 de lei primiți de un agent în ultimele 12 luni
Polițiștii anticorupție din Giurgiu au reținut un agent al Penitenciarului Giurgiu, care este cercetat pentru 43 de acte de corupție, în urma cărora a încasat sume de bani și foloase necuvenite ce se apropie de 50.000 de lei. Printre acuzațiile ce i se aduc agentului se numără și introducerea de droguri în Penitenciar.
Miercuri, 21 iulie 2021, polițiștii anticorupție ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Giurgiu, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu, au pus în executare un mandat de aducere și au efectuat o percheziție domiciliară, cu privire la un agent de poliție penitenciară, într-un dosar penal provenit din sesizare proprie, în care au fost delegați să efectueze activități de urmărire penală – anunță, într-un comunicat depresă, procurorii DNA de la Giurgiu.
Funcționarul este cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (43 de acte materiale), constând în aceea că, în perioada iulie 2020 – iunie 2021, a pretins și primit de la mai multe persoane private de libertate, sume de bani și foloase necuvenite, totalizând 46.900 de lei, în legătură cu efectuarea unor acte contrare îndatoririlor de serviciu, respectiv introducerea în mod ilicit în Penitenciarul Giurgiu, a unor obiecte/bunuri interzise la deținere, printre care și substanțe dopante cu grad mare de risc.
În cursul zilei de 21.07.2021, suspectului i s-au adus la cunoștință acuzațiile, în conformitate cu Codul de procedură penală, fiind dispusă măsura preventivă a reținerii, iar astăzi, 22.07.2021, acesta a dobândit calitatea procesuală de inculpat, urmând să fie prezentat Tribunalului Giurgiu, cu propunere de arestare preventivă.
Cercetările continuă în vederea clarificării cauzei sub toate aspectele.
Ca de obicei, în astfel de cazuri, DNA precizează că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.