Mită și divulgare de informații confidențiale la ANPC! Un șef important a fost prins de DNA

Publicat: 23 oct. 2024, 10:52, de Cristian Matache, în ACTUALITATE , ? cititori
Mită și divulgare de informații confidențiale la ANPC! Un șef important a fost prins de DNA

Procurorii din Direcția Națională Anticorupție au început acțiunea penală și au dispus controlul judiciar pentru 60 de zile asupra lui Popa Daniel, comisar șef adjunct al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Ilfov, acuzat de trei infracțiuni de luare de mită și o infracțiune legată de utilizarea informațiilor confidențiale.

Starea de fapt: Între mai și august 2024, Popa Daniel ar fi pretins și primit bani de la operatori economici pentru a nu aplica sancțiuni în timpul controalelor. De exemplu, în iunie 2024, a primit 30.000 lei pentru a nu închide o unitate de panificație. În aprilie 2024, a luat 10.000 lei pentru a informa doi martori despre controalele viitoare. În august-septembrie 2024, a comunicat unei persoane informații confidențiale pentru a o proteja de eventuale sancțiuni.

Obligații și consecințe: Sub control judiciar, Popa trebuie să se prezinte la organul de urmărire penală, să nu părăsească țara și să nu comunice cu persoanele implicate. Încălcarea acestor obligații poate duce la arest la domiciliu sau arest preventiv.

Procurorii colaborează cu Direcția Generală Anticorupție și Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei, iar urmărirea penală continuă și pentru alte persoane. Se subliniază că aceste etape ale procesului penal nu afectează principiul prezumției de nevinovăție. Comunicatul este conform cu reglementările privind relația cu mass media.

Comunicatul integral al DNA:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 22 octombrie 2024, față de inculpatul POPA DANIEL, comisar șef adjunct al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Ilfov din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (A.N.P.C.), pentru săvârșirea a trei infracțiuni de luare de mită și o infracțiune de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în formă continuată;

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada mai – august 2024, inculpatul Popa Daniel în calitate de comisar șef adjunct al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Ilfov, cu ocazia unor controale efectuate la mai mulți operatori economici ar fi pretins și ar fi primit sume de bani de la unii operatori economici sau de la alte persoane conexe acestora în legătură cu neîndeplinirea unui act ce intră în atribuțiile lor de serviciu, respectiv neefectuarea unor controale efective și neaplicarea unor sancțiuni.
Cu titlu de exemplu, în data de 14 iunie 2024, cu ocazia efectuării unui control la o societate comercială cu sediul și punctul de lucru în orașul Popești Leordeni, județul Ilfov, având ca obiect de activitate „servicii de panificație”, inculpatul Popa Daniel ar fi pretins și ar fi primit suma de 30.000 lei, în legătură cu îndeplinirea ori neîndeplinirea unor acte care intră în atribuțiile lor de serviciu, respectiv pentru neaplicarea sancțiunii contravenționale complementare a închiderii unității și aplicarea unei amenzi mai blânde.
În altă situație, la data de 08 aprilie 2024, inculpatul Popa Daniel în calitatea menționată anterior, ar fi primit de la două persoane (martori în cauză) suma de 10.000 de lei pentru a le informa pe acestea cu privire la viitoarele controale efectuate de către Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Ilfov.
În perioada august – septembrie 2024, inculpatul Popa Daniel i-ar fi comunicat unei persoane (martor în cauză) date care nu sunt destinate publicității, respectiv efectuarea de către A.N.P.C. a unor controale în zona în care acesta din urmă deține un spațiu comercial, cu scopul de a o proteja de controale care ar putea antrena tragerea la răspundere contravențională și/sau penală.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Popa Daniel trebuie să respecte o serie de obligații, între care să se prezinte ori de câte ori este chemat la organul de urmărire penală, să nu părăsească teritoriul României, să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar și să nu exercite funcția de comisar ANPC.
Inculpatului i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Inculpatului Popa Daniel i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile penale, în conformitate cu prevederile art. 309 din Codul de procedură penală.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijinul Direcției Generale Anticorupție și Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.
În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.
Facem precizarea că efectuarea în continuare a urmăririi penale precum și punerea în mișcare a acțiunii penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.