La propunerea ministrului Muncii, simplificarea grilei de acordare a serviciilor sociale pentru vârstnici
La propunerea MMSS, după 24 de ani, a fost revizuită Grila națională de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice. Grila cu criteriile de încadrare în grade de dependență și fișa de evaluare socio-medicală nu au mai fost actualizate din anul 2000.
„Prin implementarea acestor măsuri de revizuire, ne dorim ca acordarea serviciilor sociale pentru persoanele vârstnice să se realizeze conform nevoilor lor reale, iar primul pas este ca ele să fie evaluate complet și detaliat. De asemenea, prin aceste măsuri avem în vedere eficientizarea procesului de planificare și finanțare ale serviciilor sociale acordate persoanelor vârstnice dependente și creșterea gradului de acces al acestora la serviciile sociale acordate ca măsură de asistență socială”, a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu.
Revizuirea grilei contribuie la operaționalizarea și funcționarea celor 71 de centre de zi de îngrijire și asistență pentru persoane vârstnice, care vor fi înființate prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Măsurile vor intra în vigoare la 1 martie 2025, cererile de asistență socială înregistrate până la această dată urmând să fie soluționate conform legislației în vigoare la data înregistrării lor.
Beneficiază de prevederile Legii nr.17/2000 persoana vârstnică aflată în una dintre următoarele situații:
– nu are familie sau nu se află în întreținerea unei sau unor persoane obligate la aceasta, potrivit dispozițiilor legale în vigoare;
– nu are locuință și nici posibilitatea de a-și asigura condițiile de locuit pe baza resurselor proprii;
– nu realizează venituri proprii sau acestea nu sunt suficiente pentru asigurarea îngrijirii necesare;
– nu se poate gospodări singură sau necesită îngrijire specializată;
– se află în imposibilitatea de a-și asigura nevoile socio-medicale, din cauza bolii ori a stării fizice sau psihice.