Moartea în capsulă: ne revine, curând, opțiunea crucială
Organizația non-profit Xit International, cu sediul în Australia, care susține legalizarea eutanasiei voluntare, a finalizat un prototip pentru o capsulă de sinucidere, pe care speră să o facă disponibilă în curând la nivel mondial. Cu alte cuvinte, vorbim despre cea mai tristă opține. Cum anume preferăm să murim.
În realitate, invenția este fascinantă. Designul său elegant, de inspirație spațială, este ca scos dintr-un film „Star Trek”. Dar în loc să fie conectat la o rachetă cu jet, baza capsulei este un sicriu detașabil – locuitorii nu sunt catapultati într-o galaxie îndepărtată, ci coboară în spațiul strâmt al odihnei veșnice.
Această capodoperă, magnific grotescă, atrage privirile ca un accident de tren – sau prăbușirea unui pod. Și implicatiile sunt revoltătoare. Niciodată înainte sinuciderea nu a părut mai atrăgătoare sau mai trendy. O fotografie morbidă a unei tinere fericite, așezată în interiorul capsulei, zâmbind și salutând, a circulat pe rețelele de socializare luna trecută. Imaginea amintește de ultimele fotografii luate membrilor cultului Heaven’s Gate înainte de sinuciderea în masă, din 1997.
Capsula celor de la Exit International este și inovatoare, în sensul că, aparent, creează o experiență mai plăcută de trecere în moarte decât metodele tradiționale de eutanasie. Utilizatorii capsulei nu vor trebui să consume medicamente pentru a-și încheia viața, ci trebuie doar să apese un buton care inundă camera cu azot, care reduce rapid nivelurile de oxigen. În câteva minute, individul își pierde conștiința și va muri „plăcut”. Acest lucru, conform lui Exit International, indică un progres real în „a muri cu demnitate”.
„Cel care alege această cale se va simți un pic dezorientat și va simți o scurtă stare d euforie” a spus fondatorul Exit Internation, Philip Nitschke. „Totul durează aproximativ 30 de secunde. Moartea are loc prin hipoxie și hipocapnie, privarea de oxigen și, respectiv, de dioxid de carbon. Nu există panică, nu există senzație de sufocare.„
Mai mult, capsula poate fi produsă folosind o imprimantă 3D. Nitschke intenționează să facă planurile disponibile pentru oricine dorește să le descarce. Fost medic, el a căutat mult timp să „dedemonizeze” procesul de moarte. Acest lucru include componenta psihiatrică a sinuciderii asistate, care, crede el, că limitează autonomia individului care alege să moară.
După toate indicațiile, el este un adevărat adept al cauzei și nu este condus de ideea de profit – deși este dificil de spus dacă acest lucru îl face mai puțin înspăimântător. Sau mai mult.
Pledoaria lui Nitschke pentru „dreptul la moarte” merge dincolo de sinuciderea asistată de medic și spre acceptarea eutanasiei voluntare. Aceasta din urmă este distinsă de prima în sensul că nu necesită aprobarea autorităților medicale sau guvernamentale. Singura cerință pentru eutanasia voluntară este un participant dispus. Doar atunci individul este în „control complet” al vieții și morții, conform lui Nitschke.
În timp ce dezvoltarea capsulei poate părea ciudată și îndepărtată, ca opțiune, pentru publicul interesat, ea se aliniază cu tendințele culturale generale, făcând-o un prevestitor al opțiunilor viitoare. Conform celor mai recente sondaje Gallup, un uluitor procentaj de 74% dintre americani susțin, acum, practica eutanasiei. Totuși, nu este clar dacă respondenții înțeleg sau nu diferența dintre „sinuciderea asistată de medic” și „euthanasia”. Se pare că o națiune aflată atât de puternic în căutarea atingerii scopului personal va înceta, treptat, să se mai certe cu privire la mijloacele de a-l atinge.
Zece state americane au legalizat deja sinuciderea asistată de medic, iar în alte 19 este luată în considerare. Nu este nevoie de geniu să vezi unde duce acest drum – cu siguranță, capsulele de sinucidere high-tech sunt un sfârșit logic pentru o cultură hotărâtă să denigreze valoarea vieții și ușor fermecată de lucrurile extravagante și neapărat noi.
Cu inventarea capsulei de eutanasie, ar trebui să ne considerăm avertizați. Sau asistați decisiv?