Moartea unui titan: Illia Yefimchyk, „Golem-ul” culturismului, răpus de un stop cardiac la doar 36 de ani

Publicat: 15 sept. 2024, 10:13, de Andrei Ceausescu, în NECONVENTIONAL , ? cititori
Moartea unui titan: Illia Yefimchyk, „Golem-ul” culturismului, răpus de un stop cardiac la doar 36 de ani

Lumea culturismului este în doliu după moartea lui Illia „Golem” Yefimchyk, un culturist belarus cunoscut pentru dimensiunile sale impresionante și stilul de viață extrem. Yefimchyk, care avea doar 36 de ani, a murit miercuri, 6 septembrie, în urma unui stop cardiac. Incidentul a avut loc la domiciliul său, iar culturistul a fost transportat în comă la spital, unde medicii nu au reușit să-i salveze viața.

„Mi-am petrecut fiecare zi cu el, sperând că își va reveni”, a declarat soția sa, Anna, pentru presa din Belarus. „Inima lui a început să bată din nou timp de două zile, dar medicii mi-au spus că totuși creierul lui nu mai funcționa”, a adăugat ea.

Un gigant al culturismului

Yefimchyk nu era un culturist oarecare. La o înălțime de 1,83 metri și având o greutate de 155 de kilograme, el era un adevărat colos în lumea fitness-ului, iar bicepșii săi de 63,5 centimetri îi aduseseră supranumele de „mutant”. Cu toate că nu a participat la competiții oficiale, popularitatea sa pe rețelele de socializare era impresionantă, având peste 100.000 de urmăritori care îi urmăreau antrenamentele și stilul de viață neobișnuit.

„Golem” era cunoscut pentru regimul său extrem de exerciții și pentru greutățile impresionante pe care le ridica. Se mândrea cu performanțe uluitoare, ridicând 272 de kilograme la bancă și 317,5 kilograme la genuflexiuni și deadlift. Idolii săi erau Arnold Schwarzenegger și Sylvester Stallone, iar el visa să ajungă la același nivel de notorietate în domeniul culturismului.

Dietă impresionantă și controversată

Ceea ce îl deosebea și mai mult pe Yefimchyk era dieta sa hipercalorică, care atingea 16.500 de kilocalorii pe zi – o cantitate colosală comparativ cu necesarul zilnic recomandat pentru un bărbat obișnuit, de aproximativ 2.500 kcal. „Mutantul” consuma zilnic șapte mese, incluzând peste 100 de porții de sushi și 2,5 kilograme de friptură, toate pentru a-și susține masa musculară enormă.

Stilul său de viață a atras atât admirația, cât și controversele, mulți specialiști în sănătate avertizând asupra riscurilor implicate de antrenamentele extreme și regimurile alimentare exagerate. Deși nu se cunosc detalii clare despre cauzele exacte ale stopului cardiac, moartea sa ridică semne de întrebare cu privire la impactul pe termen lung al unui astfel de stil de viață asupra sănătății.

O pierdere în lumea culturismului

Moartea lui Illia Yefimchyk este o pierdere semnificativă pentru comunitatea culturistă, unde era privit ca un exemplu de dedicare extremă. Deși viața sa a fost scurtă, impactul pe care l-a avut asupra celor care îi urmăreau cariera rămâne puternic. După decesul său, comunitatea fitness a reflectat asupra pericolelor adesea ignorate ale acestui sport, mai ales în cazul unor practici care împing limitele fizice la extrem.