MoBU 2024, cel mai mare târg de artă contemporană din România, se deschide la București
Un număr de 50 de expozanți, peste 100 de artiști din China, Germania, Polonia, Republica Moldova, România, Ucraina și Ungaria, vor expune lucrările lor, la Romexpo, între 29 mai și 2 iunie, la cea de-a doua ediție a celui mai mare târg de artă contemporană din România.
Sub genericul „Descoperă arta într-o altă dimensiune”, MoBU 2024 va prezenta 50 de standuri dedicate artei contemporane, unde expun galerii, spații conduse de artiști și artiști individuali, cât și cele mai importante universități de profil din România.
Printre acestea se numără și Universitatea Națională de Arte din București, Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, Universitatea Cluj, Facultatea de Arte Vizuale și Design, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași și Facultatea de Arte și Design – Universitatea de Vest din Timișoara.
MoBU – International Art Market of Bucharest, își propune să descopere și să prezinte noua generație de talente în arta contemporană din Centrul și Estul Europei. Pe lângă public, sunt așteptați specialiști în artă, colecționari, curatori, galeriști și artiști.
Prima ediție a MoBu, în 2023, a fost organizată în Hangarul Romaero Băneasa, într-un spațiu expozițional, multifuncțional, cu 22.000 de metri pătrați, la interior și în exterior, din care aproximativ 5.500 mp au fost dedicați exclusiv galeriilor și artiștilor participanți.
Au fost prezentate lucrări în premieră, între care și cele ale unor pictori autodidacți sau amatori.
Între aceștia s-a remarcat Traian Nica Tuckman, de 74 de ani, care a pictat peste 4.500 de tablouri, dintre care, peste 1.500 au fost donate unor instituții de stat sau de cultură.
Este cunoscut ca renumit portretist, care a imortalizat personalități din cultura și istoria României, artiști, dar și personalități politice internaționale.
Pictorul Țuckman a primit titlul de Doctor Honoris Causa al ,,Academiei Daco-Romane”, în semn de recunoștere a întregii sale activități.
Între tablourile expuse la diferite expoziții, pictate de acesta s-au aflat portretul lui Mihai Eminescu, al domnitorului Ștefan cel Mare, lucrat în mărime naturală, Mihail Sadoveanu, George Coșbuc, Constantin Brâncuș.
Dintre actorii români au fost pictați Ion Caramitru, Iurie Darie, Stela Popescu, Alexandru Arșinel, și Constantin Tănase, precum și alte personalități consacrate ale scenei și ecranului.
Printre portretele cu personalități ale Lumii se află tabloul primului președinte al SUA, George Washington, care va fi donat și expus la ,,American Corner”, de la Biblioteca Națională a României, sau portretul lui Martin Luther King. De asemenea, a pictat un tablou cu primul om care a fost pe Lună, astronautul Neil Armstrong.
Pictorul Traian Nica Tuckman, originar din Vaslui, a pictat și un tablou cu Papa Francisc, pe care l-a făcut cadou Suveranului Pontif, cand a vizitat România, cu o dedicație specială:
“Vă dăruim acest simbol al pretuirii noastre, cu piosenie Sfinte Părinte Francisc, pelerin pe acest mult frământat pământ al României”
Pictura se află expusă la Vatican.
La MoBu 2023 a participat, de asemenea, un alt corifeu al artei plastice, pictorul Daniel Spoerri, artist nonagenar de origine română, renumit în lumea artei contemporane, dar mai puțin cunoscut în România. Spoerri, semnatarul manifestul Noului realism, i-a cunoscut pe Duchamp și pe Man Ray, care este inventatorul tablourilor-capcană și al conceptului Eat Art.
Misiunea MoBU este să încurajeze și să sprijină concret artiștii independenți din România și Republica Moldova. Propunerile artiștilor pentru lucrările pe care le vor expune conțin descrieri despre conceptul artistic, o descriere tehnică a lucrărilor cu titlul lucrării, tehnica, anul realizării.
Intrarea la MoBu 2024 este liberă, iar salonul este cu vânzare.