Modelele de finanțare se schimbă radical

Publicat: 20 sept. 2023, 19:00, de Daria Diaconeasa, în ESENȚIAL , ? cititori
Modelele de finanțare se schimbă radical

Reprezentanții ONG-urilor au salutat, miercuri, la Palatul Victoria, în cadrul unei întâlniri cu premierul și ministrul Finanțelor, ideea introducerii unei obligații de control al finanțelor în cazul asociațiilor și fundaților.

Premierul Marcel Ciolacu a purtat miercuri, la sediu Guvernului, „discuții consultative” cu reprezentanții mai multor ONG-uri, în cadrul noilor măsuri bugetare și fiscale luate de Guvern, așteptate și anunțate ieri pe site-ul Ministerului Finanțelor.

La rândul lor, reprezentanții organizațiilor nonguvernamentale au salutat ideea, conturată în cadrul dialogului, de a fi introdusă obligația auditării financiare în cazul asociațiilor și fundațiilor, subliniind că abuzurile în ceea ce privește destinația fondurilor provenite din sponsorizări pot decredibiliza și activitatea ONG-urilor cu aport social confirmat”, conform comunicatului de presă.

„Totodată, se propune completarea legii contabilităţii prin introducerea obligativităţii auditării în cazul persoanelor juridice fără scop patrimonial care, în exerciţiul financiar de raportare, au primit sume, în valoare cumulată care urmează a fi stabilită prin ordin al ministrului finanţelor, reprezentând subvenţii, sponsorizări, sume redirecţionate, conform legii, din impozitul pe profit sau impozitul pe venitul microîntreprinderilor, respectiv din impozitul pe venitul datorat de persoanele fizice, precum şi alte forme similare de finanţare. În cazul acestor persoane, situaţiile financiare anuale urmează să fie însoţite de o declaraţie care evidenţiază sumele astfel primite, respectiv utilizate. Situaţiile financiare anuale, împreună cu declaraţia menţionată, sunt supuse unui audit extern efectuat de un auditor financiar, în condiţiile legii. Prin introducerea acestei obligativităţi se creează condiţii pentru creşterea încrederii în calitatea raportărilor financiare întocmite de entităţile vizate de completarea propusă a fi adusă la legea contabilităţii„, se spune în expunerea de motive a documentului menţionat.

Documentul mai menţionează că sunt create condiţii pentru o analiză cuprinzătoare atât a surselor de finanţare primite de entităţile respective, cât şi a sumelor utilizate.

Potrivit sursei citate, în perioada 2019-2022, suma declarată de operatorii economici drept finanțare s-a ridicat la 8,8 miliarde de lei.