Modificări pentru creditele în franci elvețieni
Creditele în franci elveţieni cu dobândă variabilă vor avea rata de referinţă modificată automat de la 1 ianuarie, ca urmare a noilor regulamente la nivel european.
Împrumuturile în franci elveţieni vor fi raportate la un nou indice începând cu 1 ianuarie 2022, SARON, faţă de LIBOR CHF, potrivit unui comunicat de presă al Băncii Naţionale a României (BNR).
„În continuarea comunicatului BNR din 5 aprilie 2021, aducem în atenţia publicului faptul că, în data de 22 octombrie 2021, a fost publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/1847 al Comisiei privind desemnarea unei înlocuiri statutare pentru anumite maturităţi ale LIBOR CHF, întrucât acestea din urmă nu vor mai fi calculate şi publicate”, se spune în comunicat.
BNR precizează că, prin acest act de punere în aplicare, Comisia Europeană a stabilit care sunt ratele de înlocuire pentru LIBOR CHF cu scadenţa la 1 lună, 3 luni, 6 luni şi 12 luni, în cazul oricărui contract şi al oricărui instrument financiar definit în Directiva 2014/65/UE.
„Ca atare, de la data de 1 ianuarie 2022, referinţele la ratele LIBOR CHF cu maturităţi la 1 lună, 3 luni, 6 luni şi 12 luni, conţinute în contractele şi toate instrumentele financiare cu scadenţe după 1 ianuarie 2022, care se raportează la LIBOR CHF, încheiate de către instituţiile de credit din România cu toţi clienţii acestora, vor fi înlocuite de drept, automat, cu ratele combinate SARON şi ajustările de marjă corespunzătoare, prevăzute în regulamentul de punere în aplicare al Comisiei, fără a fi necesară renegocierea contractelor”, se mai menţionează în comunicat.
BNR a anuțat ieri, că rezervele valutare se situau, la sfârșitul lunii octombrie, la 39,843 miliarde de euro, în scădere cu 3,33% faţă de nivelul de 41,216 miliarde de euro înregistrat la 30 septembrie 2021.