Modificări importante în Carta Europeană a Drepturilor Omului. Sunt vizați copiii și adulții cu dizabilități
Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Intotero, propune schimbări importante în Carta Europeană a drepturilor Omului. Sunt vizate măsuri de sprijin în ceea ce privește copiii și adulții cu dizabilități din România. Totul a fost discutat în cadrul unei mese rotunde.
Sprijin pentru copiii și părinții cu dizabilități
Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Intotero, a participat luni la o masă rotundă organizată de Comisia pentru Drepturile Omului din Senat și Reprezentanța UNICEF în România. A propus aici modificări la Carta Europeană a Drepturilor Omului, referitor la persoanele cu dizabilități din România.
Natalia Intotero a anunțat că a fost înființat un grup specializat în abordarea problemelor copiilor și adulților cu dizabilități. Consideră că este necesară modificarea Cartei Europene a Drepturilor Omului și a Convenției ONU pentru a determina instituțiile din țară să fie mai responsabile de nevoile și evoluția acestei categorii vulnerabile.
„S-a format un grup de lucru dedicat problemelor copiilor și adulților cu dizabilități. Pentru a exercita presiune asupra instituțiilor, Carta Europeană a Drepturilor Omului și Convenția ONU ar trebui să fie modificate pentru a impune României raportarea periodică a progreselor realizate în sprijinul acestor grupuri vulnerabile”, a declarat Natalia Intotero.
Natalia Intotero a evidențiat două propuneri legislative depuse în Parlament, menite să sprijine cei „500.000” de copii afectați de sărăcie, atrăgând astfel o atenție sporită din partea autorităților. Prima inițiativă vizează desemnarea anului 2025 ca Anul Copilului, pentru a susține implementarea garanției drepturilor copilului. A doua inițiativă urmărește să implice activ copiii în procesul decizional.
În același context, consilierul prezidențial Diana Loreta Păun a accentuat necesitatea implicării autorităților la toate nivelurile pentru a asigura accesul la centre de servicii comunitare integrate, având în vedere că 40% dintre copiii din România trăiesc în condiții dificile. Ea a insistat asupra formării unor echipe locale funcționale și empatice, care să depășească intervențiile formale și să aducă schimbări de durată în viața copiilor și familiilor lor.
Senatorul Remus Negoi, președintele Comisiei pentru Drepturile Omului, a subliniat nevoia unei legislații cuprinzătoare și aplicabile pentru copiii cu dizabilități, atrăgând atenția asupra discriminării constante a acestora. El a făcut apel la autorități și ONG-uri să îmbunătățească percepția publică și integrarea efectivă a copiilor cu dizabilități.