Parlamentul Republicii Moldova a votat adoptarea Strategiei Naționale de Apărare pentru anii 2024-2034. Acesta descrie pașii cheie ai țării în răspunsul la diferite amenințări, inclusiv agresiunea din Rusia, transmite Radio Europa Liberă Moldova.

În noua strategie de apărare, Moldova indică agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei și atacurile hibride ca principalele amenințări la adresa securității sale. Strategia precizează că cel mai mare risc este o posibilă tranziție a ostilităților către regiunea Odesa, care va deschide un coridor către Transnistria nerecunoscută.

În document se mai precizează că ameninţările la adresa Republicii Moldova sunt reprezentate și de operaţiunile hibride ale Federaţiei Ruse, care includ atacuri informaţionale şi ingerinţe în alegeri. În plus, țara este îngrijorată de prezența trupelor ruse în Transnistria nerecunoscută.

Strategia precizează că securitatea Republicii este afectată, de asemenea, de scheme masive de mituire a cetățenilor în timpul alegerilor. De exemplu, când în octombrie 2024, aproximativ 140.000 de moldoveni au primit bani prin platformele rusești.

Strategia are în vedere aprofundarea cooperării Republicii Moldova cu NATO, care este definită ca un „sprijin stabilizator” pentru regiune, precum și dezvoltarea parteneriatului cu Uniunea Europeană.

Alți pași ai țării, potrivit documentului, vor fi consolidarea relațiilor cu România și menținerea dialogului cu Ucraina. Publicația a adăugat că țara va crește și cheltuielile pentru apărare la 1% din PIB până în 2030. Jurnaliştii au subliniat că după aprobarea Strategiei, institutele de stat au la dispoziţie şase luni pentru a-și adapta politica.

Moldova și Federația Rusă – cele mai recente evoluții

Anterior, guvernul Republicii Moldova a făcut public zborul unei rachete rusești deasupra teritoriului țării, de Crăciun. S-a reținut că în țară au fost efectuate controale suplimentare cu privire la această situație.

În plus, Maia Sandu, a făcut o declarație cu privire la descoperirea a două drone rusești pe teritoriul țării , care au zburat în Moldova pe 10 noiembrie. Ea este îngrijorată de faptul că UAV-urile rusești intră în spațiul aerian al țării.