Moldova și UE convin asupra strategiei de integrare deplină în piața energetică europeană. Integrarea se va face într-un timp scurt
Sprijinul total pentru Chișinău se va ridica la 250 de milioane de euro pentru 2025, a menționat CE.
Uniunea Europeană și Moldova au convenit asupra unei strategii pe doi ani pentru integrarea deplină a Chișinăului în piața energetică a UE, cu un buget de 250 de milioane de euro.
Moldova va cere BM ajutor pentru accelerarea construcției unei linii electrice
„Guvernul negociază cu principalul nostru organism de finanțare, Banca Mondială, posibile măsuri care să grăbească punerea în funcțiune a acestei linii de înaltă tensiune. Lucrările sunt planificate să fie finalizate până la sfârșitul anului, dar opțiuni pentru reducerea termenul limită este luat în considerare”, a spus Sandu într-un interviu cu bloggerul din Chișinău, Natan Gârstea.
Construcția liniei de transport electric a început în primăvara anului 2024 cu sprijin financiar din partea organizațiilor occidentale, inclusiv a Băncii Mondiale, și este programată să fie finalizată până la sfârșitul anului 2025.
Guvernul Republicii Moldova explică necesitatea proiectului prin faptul că linia de transport a energiei electrice prin care țara primește energie electrică din România trece prin Centrala Raională a Statului Moldova (deținută de compania rusă Inter RAO) din Transnistria. Stația a asigurat până la 80% din nevoile republicii înainte ca Ucraina să nu mai tranziteze gazul rusesc pe teritoriul său la 1 ianuarie. Chișinăul achiziționează acum volumul lipsă de energie electrică din România.