„Cunoșteam bine mecanismele sistemului și slăbiciunile sale”: Azi e ziua lui Ion Iliescu
Ion Iliescu, primul președinte al României după debarcarea și executarea lui Nicolae Ceaușescu, împlinește azi vârsta de 92 de ani. Iliescu a fost preşedinte al Consiliului Frontului Salvării Naţionale (CFSN), un organism al puterii de stat din România creat în decembrie 1989 ca urmare a Revoluţiei. A fost preşedinte între anii 1992-1996 şi 2000-2004.
„Cunoșteam bine mecanismele sistemului și slăbiciunile sale. Mi-am exprimat deschis multe nedumeriri în legătură cu practicile dictaturii, și oamenii mă priveau cu încredere, simțind în mine un om preocupat de a sluji o politică în măsură să ofere idealurilor de echitate socială instrumente compatibile cu demnitatea fiecăruia”, scrie Ion Iliescu în cartea sa intitulată „Fragmente de viață și istorie trăită”.
Prima oară a fost mandatul din mai 1990 până în 1992, acelea fiind și singurele alegeri prezidențiale din România desfășurate într-un singur tur. La al doilea mandat, din 1992, Iliescu a câștigat alegerile cu 61% din voturile exprimate în al doilea tur. Pe cele din 1996 le-a pierdut în fața lui Emil Constantinescu, dar după patru ani de opoziție a triumfat în fața lui Corneliu Vadim Tudor. La finalul mandatului, în 2004, acesta i-a predat ștafeta lui Traian Băsescu.
„Acest mod de a fi mi-a atras simpatia oamenilor”
„Pot afirma, fără ezitare, că în activitate și în întreg comportamentul meu, chiar în anii cei mai dificili ai regimului comunist, indiferent de locul unde am lucrat, m-am condus după principiile justiției sociale și ale legalității, m-am străduit să apreciez oamenii după valoarea lor profesională, după conduită lor morală și civică, am adoptat o atitudine democratică în relațiile interumane. Nimeni nu mi-a putut și nu-mi poate reproșa ceva din acest punct de vedere. Acest mod de a fi mi-a atras simpatia oamenilor și a constituit temeiul popularității și al autorității morale de care m-am bucurat”, explică Ion Iliescu „succesul” său la masele populare, în aceeași carte publicată în anul 2012, la Editura Litera.
Ion Iliescu și-a început cariera în politică în Partidul Comunist Român (PCR). A absolvit Liceul Spiru Haret din București în anul 1949, după care a studiat mecanica fluidelor la Institutul Politehnic București, iar apoi la Institutul Energetic al Universității din Moscova. În timpul șederii sale la Moscova a fost secretar al „Asociației studenților români”.
Datorită studiilor la Moscova o informație falsă a circulat o perioadă lungă în România, și anume că ar fi studiat alături de Gorbaciov, lucru negat atât de către Iliescu, cât și de liderul sovietic. „După ce am fost nevoit să recunosc erorile și aberațiile sistemului sovietic, am ajuns să mă îndoiesc și de sistemul nostru, în general, în momentul în care evoluția atât de promițătoare a societății românești a fost întreruptă prin instaurarea dictaturii personale a lui Nicolae Ceaușescu. Firește, nu numai personalitatea acestuia contează. Nicolae Ceaușescu făcea parte dintre acei oameni incapabili să înțeleagă că virtuțile unui om politic nu reprezintă suma capacităților specifice ale indivizilor în numele cărora exercită puterea”, scrie același Ion Iliescu.
Nimic special…
În ultimii ani Ion Iliescu a fost vizat de o acțiune judiciară, fiind inculpat în Dosarul Revoluției, alături de Gelu Voican Voiculescu și de alți membri marcanți ai vieții politice de după Revoluție. În rest, Ion Iliescu s-a retras din politică în ultimii ani din pricina unor probleme de sănătate, dar o lungă perioadă a fost activ în spectrul politic, fiind președinte de onoare al PSD.
În ceea ce privește aniversarea zilei sale de naștere, nimic special: și-o petrece ca în fiecare an, alături soția sa, Nina.