Moment istoric: Liderii Pentagonului, audiaţi
Liderii militari de vârf ai preşedintelui Joe Biden urmează să se confrunte cu cele mai dure audieri din istorie, în cursul acestei săptămâni, pe tema finalului haotic al războiului din Afganistan.
Final care a dus la uciderea a numeroşi militari americani şi la revenirea talibanilor la conducerea ţării. Comisiile Senatului şi Camerei Reprezentanţilor care supraveghează armata americană vor desfăşura audieri marţi şi miercuri. Republicanii speră să găsească erorile pe care administraţia Biden le-a făcut spre finalul războiului care a durat 20 de ani. În urmă cu două săptămâni, secretarul de Stat Antony Blinken s-a confruntat cu audieri similare, în cadrul cărora a luat apărarea administraţiei, chiar dacă i-a fost cerută demisia, potrivit Reuters.
Pentagonul a recunoscut
Secretarul Apărării, Lloyd Austin, va lăuda probabil personalul american, care a ajutat la evacuarea a 124.000 de afgani, operaţiune care a dus la pierderea a 13 militari americani şi a unui număr mare de afgani, în urma unui atac sinucgaş cu bombă, în faţa aeroportului Kabul. Este de aşteptat ca Austin „să fie sincer în legătură cu ce ar fi putut face mai bine”, a declarat un oficial american pentru Reuters. Între acestea se va număra cu siguranţă atacul american cu dronă dinaintea retragerii, despre care Pentagonul a recunoscut că a ucis 10 civili, dintre care majoritatea copii, nu militanţi ai Statului Islamic, pe care credea că îi atacă. „Am pierdut vieţi şi am luat vieţi în timpul acestei evacuări”, a declarat oficialul.
O eroare tragică
Multe dintre cele mai dificile întrebări vor fi probail puse celor doi comandanţi ai armatei care vor depune mărturie: generalul Mark Milley, şeful Statului Major din SUA, şi generalul de marină Franck McKenzie, șeful Comandamentului central al SUA. McKenzie a descris atacul cu dronă drept „o eroare tragică”, în urma căreia criticii au ridicat mari semne de întrebare referitoare la abilitatea SUA de a identifica ţintele din Afganistan, în urma retragerii.
McKenzie şi alţi oficiali americani vor fi puşi sub presiunea de a apăra planurile administraţiei Biden de a gestiona alte ameninţări viitoare din partea grupurilor precum Al Qaeda şi Statul Islamic prin folosirea dronelor sau a unităţilor commando. Republicanii au acuzat administraţia Biden că a minimalizat riscurile asociate cu abilităţile radarului „over the horizon”.