Momentul exploziei de la Muzeul Drents: Hoții dinamitează un zid și fură comorile din patrimoniul României VIDEO

Publicat: 25 ian. 2025, 22:54, de Andrei Ceausescu, în ACTUALITATE , ? cititori
Momentul exploziei de la Muzeul Drents: Hoții dinamitează un zid și fură comorile din patrimoniul României  VIDEO

Dimineața zilei de 25 ianuarie 2025 a adus un incident șocant în orașul Assen, Olanda, unde Muzeul Drents a devenit scena unui jaf spectaculos. O explozie puternică a distrus un zid al clădirii, iar hoții au profitat de breșă pentru a pătrunde în spațiul expozițional și a sustrage artefacte valoroase din tezaurul României.

Explozie planificată pentru a accesa comorile

Imaginile surprinse de camerele de supraveghere, publicate ulterior de poliția olandeză, arată cum suspecții deschid o ușă exterioară, înainte de a provoca explozia care a spart un zid al muzeului. În doar trei minute, spărgătorii au intrat, au furat și au dispărut cu patru dintre cele mai valoroase piese expuse.

Printre acestea se află coiful de aur de la Coțofenești, o piesă remarcabilă din secolele V-IV î.Hr., și trei brățări dacice din aur, provenite de la Sarmizegetusa Regia, datate în a doua jumătate a secolului I î.Hr. Artefactele, care făceau parte din expoziția „Dacia! Kingdom of Gold and Silver”, sunt considerate comori unice ale civilizației antice.

„Lovitură țintită” într-o clădire fără pază umană

Potrivit publicației De Telegraaf, jaful a fost executat cu o precizie uimitoare, durata întregii operațiuni fiind de doar trei minute.

„Au intrat și au ieșit în trei minute. A fost o lovitură țintită, extrem de bine organizată”, au declarat surse din anchetă.

De asemenea, muzeul nu era protejat de paznici umani, securitatea fiind asigurată exclusiv electronic. Acest aspect ridică semne de întrebare cu privire la vulnerabilitatea clădirii, în ciuda valorii exponatelor găzduite.

Urme lăsate de hoți: o mașină incendiată

La scurt timp după jaf, în apropierea localității Rolde, poliția a descoperit o mașină incendiată. Autoritățile suspectează că vehiculul a fost folosit de spărgători pentru a-și acoperi urmele și că aceștia ar fi schimbat autoturismul imediat după ce au abandonat primul.

Ministerul Culturii: „Piese de o valoare inestimabilă”

Ministerul Culturii din România a confirmat că artefactele furate erau asigurate conform standardelor internaționale și că pierderea acestora reprezintă un moment deosebit de grav pentru patrimoniul național.

„Au fost sustrase patru piese de o valoare inestimabilă: coiful de aur de la Coțofenești și trei brățări dacice din aur, mărturii unice ale civilizației dacice. Este o pierdere majoră pentru patrimoniul nostru”, a declarat instituția într-un comunicat.

Apel internațional pentru recuperarea artefactelor

Poliția olandeză colaborează cu autoritățile internaționale pentru identificarea făptașilor și recuperarea artefactelor înainte ca acestea să fie vândute pe piața neagră. Imagini cu suspecții și apeluri pentru informații au fost deja publicate, iar ancheta este în plină desfășurare.