19:42, 02.12.2024 • ALEGERI
Monica Dajbog: „Peste 300 de sesizări despre posibile incidente”. Câte s-au confirmat și câte dosare penale există
Peste 300 de sesizări cu privire la posibile incidente au fost semnalate pe parcursul nopții și vineri noapte, a precizat purtătorul de cuvânt al MAI, comisar-șef de poliţie Monica Dajbog, într-o declarație de presă privind misiunile desfăşurate de către structurile MAI în ziua alegerilor pentru Preşedintele României – 24 noiembrie 2024.
„La acest moment, vă pot confirma că pe parcursul nopţii, cât timp cele 18.968 de secţii de vot organizate la nivel naţional s-au aflat sub protecţia efectivelor MAI, nu au fost înregistrate incidente, iar în această dimineaţă toate secţiile au fost predate preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de vot, cu sigiliile intacte. Pe parcursul nopţii şi în cursul zilei de ieri, au fost semnalate 306 sesizări cu privire la posibile incidente electorale, dintre care 33 nu s-au confirmat. Alte 87 sunt în continuare în verificare. Efectivele MAI au întocmit 3 dosare penale cu privire la posibile infracţiuni.
De asemenea, angajaţii MAI au aplicat 43 de amenzi, în valoare de aproape 70.000 de lei, şi 110 avertismente pentru contravenţii referitoare la procesul electoral.
Cele mai multe sesizări au vizat continuarea propagandei electorale.
„Reamintesc că persoana care continuă propaganda electorală, după încheierea oficială a campaniei electorale, inclusiv prin intermediul reţelelor sociale, considerate spaţiu public, poate fi sancţionată cu amendă cuprinsă între 1.500 şi 4.500 de lei. Aproximativ 70% din sancţiunile aplicate ieri au fost însă sub formă de avertisment, scopul fiind de a descuraja încălcarea cadrului legal. Printre persoanele sancţionate se numără reprezentanţi şi simpatizanţi ai mai multor formaţiuni politice, dar şi candidaţi. Vă asigurăm că fiecare sesizare cu privire la încălcarea legii a fost tratată cu imparţialitate de angajaţii MAI, indiferent de persoanele implicate”, a declarat Monica Dajbog.
Aproximativ 45.000 de angajaţi MAI sunt mobilizaţi astăzi, pentru a asigura desfăşurarea în condiţii de siguranţă a alegerilor.
Peste 8.700 de efective au că principală sarcină menţinerea climatului de ordine publică la nivelul întregii ţări, în timp ce aproximativ 20.500 de angajaţi sunt responsabili cu protecţia secţiilor de vot.
În acelaşi timp, sunt pregătite echipe care să asigure intervenţia şi verificarea imediată a sesizărilor privind producerea unor incidente electorale, respectiv comiterea unor contravenţii şi infracţiuni care au legătură cu procesul de vot.
Ministerul Afacerilor Interne acţionează pentru protejarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale omului, apărarea proprietăţii publice şi private, protecţia civilă şi gestionarea situaţiilor de urgenţă, menţinerea ordinii publice, prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, respectarea regimului juridic la frontierele de stat, gestionarea statutului juridic al străinilor şi îndeplinirea altor atribuţii potrivit legii, a amintit purtătorul de cuvânt.