Moscova a trasat încă de acum 10 ani graniţele Europei anului 2035
Ruşii prognozează că Ungaria va integra Transilvania, iar România se va uni cu Moldova şi va prelua regiunea Cernăuţi
In urmă cu 10 ani, cotidianul tabloid „Express Gazeta” – cunoscut pentru titlurile sale senzaţionaliste – prezenta o analiză şi o hartă a Europei anului 2035 care demonstra aspiraţiile expansioniste ale Kremlinului şi reconfigurarea graniţelor naţionale ale statelor continentului. La momentul publicării respectivei hărţi a “Europei Noi”, jurnaliştii ruşi de la „Express Gazeta” susţineau că analiza care a stat la baza întocmirii acesteia ar fi fost elaborată de către „experţi în geopolitică” care ar fi folosit lucrări ale cunoscuţilor analişti Alvin Toffler, Zbignew Brzezinski şi Samuel Huntington. Cum era de aşteptat, strategii şi politicienii europeni sau americani nu a luat în serios respectiva analiză, susţinând că aceastã este o “simplă fantasmagorie”.
Puterea vă prezină astăzi, în EXCLUSIVITATE, analiza prezentată acum un deceniu de tabloidul „Express Gazeta”, deoarece în contextual războiului din Ucraina şi al tensiunilor existente la graniţele unor state europene ar trebuie să ne dea de gândit “calculele” ruşilor.
• Crimeea, primul semnal că analiza ruşilor nu e o glumă
Harta Europei 2035 conturată de ruşi a fost considerată acum 10 ani doar o încercare de a aţâţa spiretele naţionaliste în rândul categoriei de ruşi nemulţumiţi de declinul Rusiei în rândul puterilor mondiale. Numai că analiza a început să prindă contur în 2014, la momentul anexării Peninsulei Crimeea de către Rusia.
Acum, o dată cu invazia Ucrainei, când teritorii întregi din estul separatist al acestui stat au fost deja revendicate de Rusia, iar tensiunile de la graniţele unor state europene tind să ia amploare, harta şi analiza prezentată acum 10 ani de tabloidul rus ar trebuie să ne pună pe gânduri.
Analiza prezentată de ruşi delimita, încã de acum un deceniu, estul separatist al Ucrainei, care urma să treacă tot la Rusia, precizând că “după aceste schimbări, Kievul şi-ar pierde ieşirea la Marea Neagră, iar întreaga coastă de nord a acesteia ar cădea sub controlul Moscovei”.
Aceasta era doar una dintre schimbările preconizată de ruşi de la graniţa Uniunii Europene. Treptat însă – spune analiza din 2012 – tot mai multe state din vestul şi centrul continentului, adică „inima UE”, vor începe să se dezintegreze, roase din interior de tensiunile separatiste.
Ruşii descriu astfel o Europă falită din punct de vedere moral şi economic, retorica fiind din acelaşi registru perfecţionat în timpul URSS: “Declinul moral şi economic atrage scindarea pentru aproape toate marile ţări din UE”. In mod surprinzător şi astăzi auzim acelaşi discurs în ceea ce priveşte legitimitarea anexării Crimeei şi războiul din Ucraina: Moscova se prezintă un bastion al păcii şi securităţii internaţionale, în timp ce NATO este descris drept agresorul care înaintează nepermis de mult spre graniţele Rusiei.
• Moscova mizează pe un Regat britanic dezbinat
Ruşii susţineau încã din 2012 că scoţienii vor alege independenţa de Londra şi Irlanda de Nord va da curs chemării de a se alătura Irlandei ca parte a unui stat reunificat, astfel că Marea Britanie va rămâne până în 2035 doar cu Anglia şi Ţara Galilor.
• Ruşii estimează că Spania va pierde Ţara Bascilor şi Catalonia
Nici mişcările separatiste din Spania, mult mai accentuate, nu ar rămâne fără deznodământ în viziunea ruşilor. Conform analizelor muscovite, Madridul ar pierde controlul asupra Ţării Bascilor, dar şi asupra Cataloniei. Deja, în aceste regiuni circulă deja monede alternative, populaţia locală fiind nemulţumită de euro şi de criza care a izbucnit în zona euro în 2011 şi nu trebuie neglijat că populaţia catalană a votat deja într-un referendum local pentru independenţa faţă de Spania.
• Franţa ar rămâne fără Piemont şi Alsacia
Harta Europei anului 2035 realizată de ruşi arată că bascii nu se vor limita însă la pământ spanniol şi se vor extinde spre nord, ocupând doar o zonă de coastă din sudul Franţei, în vreme ce Piemontul ar allege, Mai mult, regiunea Alsacia-Lorena ar reveni Germaniei, de care a aparţinut până la Primul Război Mondial.
• Germania ar câştiga cel mai mult în detrimentul Poloniei
Analiza ruşilor include şi un câştig teritorial al Germaniei care, după Rusia, ar câştiga cel mai mult în noua ordine trasată de ruşi. Astfel, Germania ar prelua Luxemburgul, iar jumătatea de nord a Belgiei ar trece la Olanda, în timp ce sudul ar rămâne independent, cu numele Valonia. Tot în favoarea Germaniei, Polonia ar pierde Pomerania, Silezia şi Prusia.
• Italia s-ar rupe în două
Felul în care experţii ruşi în geopolitică au desenat noua hartă a Italiei în urmă cu 10 ani aratăcă, măcar la nivel politic, că nu au fost exageraţi. In analiza lor ruşii au tăiat peninsula italiană la mijloc, de la Ancona la Piombino, cu precizarea că partea de nord se va numi Liga Nordului, partidul denumirea partidului care la sfârşitul lunii mai a anului 2014 a bifat o reuşită majoră la alegerile europarlamentare.
• Ruşii preconizează Ungaria Mare, cu Transilvania integrată
Schimbările sunt majore însă în zona de graniţă a Uniunii Europene. Astfel, România, Moldova, Ucraina şi Serbia ar urma să aibă alte graniţe. Conform ruşilor, o parte din Transilvania ar trece la Ungaria, după cum îşi doresc extremiştii din Jobbik, partid intrat la un moment dat în Parlamentul European.
• România s-ar uni cu Moldova şi ar avea graniţă cu Rusia
Analiza ruşilor mai spunea că ţara noastrã ar pierde Ardealul, însă ar prelua Republica Moldova fără regiunea separatistă Tranistria, care s-ar alipi Rusiei ajunsă astfel la un pas de Delta Dunării.
Şi regiunea Cernăuţi s-ar întoarce la România, iar nordul acesteia s-ar rupe şi el de Ucraina şi s-ar concentra în statul independent Galiţia, care ar prelua şi regiunea Helm de la Polonia.
• Ce ar pierde bulgarii şi ruşii
Nici bulgarii nu ies bine din planurile ruşilor. Ei ar urma să cedeze Burgasul – port de importanţă strategică – în favoarea Turciei. Spre est, Abhazia s-ar uni oficial cu Rusia, dar ar primi înapoi Oseţia de Sud.
În mod straniu, ruşii desenează pe hartă şi o pierderi: ei ar renunţa la Caucaz, care s-ar transformat în emirat.
“Noua Rusie” de lângă România?
Acum, când tensiunile din interiorul Uniunii Europene se acutizează, iar harta focarelor separatiste din Ucraina şi invazia începută în februarie anul trecut capătă proporţii, ar trebuie acordate o deosebită atenţia aspiraţiilor expansioniste ale Rusiei în contextul în care, deseori, Vladimir Putin a adus în atenţia opiniei publice internaţionale sintagma „Noua Rusie”.
“Aş vrea să vă reamintesc: teritoriul care se numea Novorossiya pe vremea Imperiului Ţarist – Harkov, Lugansk, Cherson, Nikolaev şi Odesa – nu făceau parte din Ucraina, pe atunci”, spunea la un moment dat Vladimir Putin într-o sesiune-maraton de întrebări şi răspunsuri cu jurnaliştii acreditaţi la Kremlin. Astfel, dacă vom conecta aceste puncte între ele, vedem nu doar estul tulburat de războiul separatist din Ucrainei, ci întreaga parte de sud a ţării, de-a lungul coastei Mării Negre şi până la graniţa cu Moldova şi problematica regiune separatistă Transnistria, unde „forţele pacificatoare” ruse au fost mobilizate din 1994. Practic, avem tabloul exact al hărţii prezentată acum 10 ani de ruşi. Iar acest lucru ar trebuie să de serios de gândit liderilor europeni care în loc de găsire a unei căi diplomatice de soluţionare a conflictului ucrainean încurajează continuarea unui război inutil care adânceşte pe zi ce trece probleme economice şi sociale cu care se confruntă europenii. Ca atare, dacă conflictul ruso-ucrainean nu se va stinge rapid, există practic riscul ca harta Europei configurată de ruşi pentru anul 2035 să devină o realitate. Una cruntă, cel puţin pentru România!