Moţiune simplă împotriva ministrului Sănătăţii Alexandru Rafila

Publicat: 18 sept. 2023, 08:16, de Viorela Pitulice, în ESENȚIAL , ? cititori
Moţiune simplă împotriva ministrului Sănătăţii Alexandru Rafila

Luni, Camera Deputaţilor va dezbate moţiunea simplă împotriva ministrului Sănătăţii Alexandru Rafila. Votul, însă, este așteptat pentru miercuri.

Şedinţa este programată să înceapă la ora 16,00.

Moţiunea simplă se intitulează „Ministrul Rafila – turistul leneş şi cinic care lasă România fără spitale”. Ea este semnată de 56 de deputaţi USR şi ai partidului Forţa Dreptei, care îi solicită ministrului Sănătăţii să plece din funcţie, „pentru ca România să aibă şansa de a avea spitale noi, nu magherniţe insalubre”, iar pacienţii, medicii şi asistentele să aibă şansa „la adevăr” în sistemul sanitar.

„Alexandru Rafila trebuie să plece, pentru că nu îşi poate justifica averea de peste 3 milioane de euro. Alexandru Rafila trebuie să plece, pentru ca România să aibă şansa de a avea spitale noi, nu magherniţe insalubre. Alexandru Rafila trebuie să plece, pentru ca pacienţii, medicii şi asistentele să aibă şansa la adevăr în sistemul sanitar. Alexandru Rafila trebuie să plece, pentru că nu îi pasă. Alexandru Rafila trebuie să plece, pentru că nu vrea, nu poate şi, la o adică, îl şi enervează faptul că trebuie să muncească. Alexandru Rafila trebuie să plece. Şi nu la New York, în Cuba sau la Geneva, în plimbări plătite de noi toţi. Alexandru Rafila trebuie să plece acasă!”, se arată în document.

Rafila refuză de mai mult de doi ani să facă normele de aplicare a Legii Stop Nosocomiale şi „a făcut ţăndări” Planul de Cancer „fără niciun fel de empatie şi consideraţie pentru pacienţii oncologici”, precizează semnatarii scrisorii.

De asemenea, ministrului i se reproșează faptul că „a tăiat complet” finanţarea din PNRR pentru proiectul unui centru de transplant la Cluj, în condiţiile în care Institutul de Transplant din Cluj-Napoca funcţionează într-un pod neautorizat.

Nu în ultimul rând, toate serviciile judeţene de ambulanţă sunt conduse de manageri interimari, numiți din şase în şase luni, prin ordin al ministrului Rafila. În plus, personalul este insuficient şi suprasolicitat, iar ambulanţele vechi, unele de 10-15 ani, cu peste 1 milion de kilometri parcurși.

Mai mult, niciunul dintre locurile din spitalele din România nu îndeplineşte criteriile pentru a trata mari arşi. „Ministrul Rafila refuză să facă reforme”, „România pierde banii din PNRR pentru spitale şi dotări – 740 de milioane de euro”, iar investiţiile în medicina prespitalicească sunt în întârziere, se mai menționează în document.