Moţiunea extremiştilor de la AUR şi POT, restituită iniţiatorilor. Textul nu respectă prevederile legale
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/01/camera-deputatilor.png)
Moţiunea simplă a parlamentarilor extremişti de la AUR şi POT împotriva ministrului de Externe Emil Hurezeanu a fost restituită iniţiatorilor, deoarece textul nu respectă prevederile legale.
Moţiunea, restituită iniţiatorilor
Biroul permanent al Camerei Deputaților a decis marți să restituie inițiatorilor moțiunea simplă depusă împotriva ministrului Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu. Documentul a fost semnat de parlamentari din partidele AUR și POT, însă nu a respectat prevederile Regulamentului Camerei Deputaților.
Liderul deputaților PNL, Gabriel Andronache, a explicat că moțiunea conținea prevederi ilegale, întrucât solicita demiterea ministrului de către premier în cazul adoptării documentului. Potrivit unei decizii a Curții Constituționale (decizia nr. 148 din 21 februarie 2007), un astfel de demers nu este posibil legal, deoarece o moțiune simplă nu poate determina în mod direct demiterea unui membru al Guvernului.
Singura procedură parlamentară prin care poate fi determinată demiterea unui ministru este moțiunea de cenzură, care vizează întregul Executiv. În acest context, Andronache a criticat inițiatorii moțiunii, acuzându-i că nu cunosc legislația în vigoare.
De asemenea, el a precizat că Biroul permanent nu putea accepta moțiunea într-o formă care contravine regulamentului, conform căruia președintele Camerei Deputaților nu va lua în considerare moțiuni simple ce conțin finalități specifice moțiunii de cenzură.
„Deputații extremei drepte din Parlament demonstrează că nu cunosc legea. Acesta este motivul pentru care moțiunea simplă depusă împotriva ministrului Emil Hurezeanu a fost returnată inițiatorilor. Concret, prin această moțiune, ei încearcă să îl oblige pe premier să-l demită pe ministru, în cazul în care moțiunea ar fi adoptată. Însă acest lucru nu este legal. Conform unei decizii a Curții Constituționale – decizia nr. 148 din 21 februarie 2007 -, un premier nu poate fi obligat, printr-o moțiune simplă, să demită un ministru. Singura situație în care o astfel de demitere devine obligatorie este în urma adoptării unei moțiuni de cenzură, care vizează întregul guvern, nu un singur membru al acestuia“, a scris Andronache pe Facebook.