Motivul pentru care cutremurele din Turcia vor lovi direct piața construcțiilor din România
Dezastrul natural ce a lovit în urmă cu o săptămână Turcia și Siria va avea efecte directe și în România, mai exact în piața construcțiilor. Motivul: Turcia este principalul furnizor de oțel beton al țării noastre iar cele mai multe capacități de producție sunt în zona calamitată.
Mai întâi, marile fabrici de oțel din sudul Turciei vor sta închise timp de săptămâni bune, cu liniile de producție inactive și muncitorii încercând să facă față impactului cutremurelor care au zguduit regiunea. Chiar și deschise, prioritate va avea nevoia internă enormă de reconstrucție.
O treime din producție este blocată
Companiile din Iskenderun și Osmaniye – aproape de epicentrul cutremurelor din 6 februarie – produc o treime din producția națională de oțel, potrivit Veysel Yayan, secretarul general al Asociației Producătorilor de Oțel din Turcia, citat de Bloomberg.
Deși fabricile din zonă nu au avut propriu zis de suferit, mulți muncitori sau membri ai familiei lor au murit, iar supraviețuitorii se luptă să se descurce în condiții improvizate, a spus el.
„Toate capacitățile de producție de oțel din zonă sunt închise”, a spus el prin telefon luni. „Uzinele pot rămâne închise cel puțin până la sfârșitul acestei luni sau, eventual, până la mijlocul lunii martie.”
Turcia este unul dintre primii 10 producători și exportatori de oțel la nivel mondial, iar industria este printre primele care oferă o eimagine a dezastrului celor mai catastrofale cutremure care au lovit țara în ultimul secol.
Șanse mici la noi exporturi
Deși impactul lor asupra activității regionale nu este încă pe deplin clar, Bloomberg Economics a estimat că soluționarea consecințelor poate necesita echivalentul a 5,5% din produsul intern brut din cheltuielile publice.
Un grup de oameni de afaceri a estimat costul economic al cutremurelor la peste 84 de miliarde de dolari – inclusiv daunele aduse clădirilor și pierderea veniturilor naționale. Scăderea forței de muncă ar costa încă 2,9 miliarde de dolari, a declarat Confederația Turcă a Întreprinderilor și Afacerilor într-un raport din 10 februarie.
Chiar dacă producția s-a relua producția mâine, asta nu înseamnă că se vor relua și exporturile.
Producătorii de oțel din alte părți din Turcia vor trebui să acorde prioritate cererii interne față de exporturi, a explicat secretarul general al Asociației Producătorilor de Oțel din Turcia. Capacitatea anuală de producție de oțel a țării, de 55 de milioane de tone pe an, este mai mult decât suficientă pentru a acoperi cererea locală, a spus el.
Dependența României de oțelul beton
În ultimii ani, aproape 100% din oțelul beton folosit în construcțiile din România a provenit din import. Vorbim de un necesaranual de aproape un milion de tonea.
Conform Cursdeguvernare.ro, principalele țări care furnizau României oțel beton erau Turcia, Grecia, Bulgaria, Moldova și Ucraina, în această ordine. Odată cu războiul din Ucraina, aceasta și-a pierdut poziția fruntașă.
În urmă cu zece ani, cei mai mari furnizori pentru piața locală erau companii din Turcia, Ungaria, Italia, Grecia, Bulgaria.
Oțelul este importat sub formă de bare și colaci și ulterior fasonat de distribuitor.
Faptul că s-ar putea micșora cantitatea de oțel beton adusă din Turcia are un singur efect: creșterea prețului, implicit scumpirea construcțiilor.