Multe bancnote folosite în țările din UE – scoase de pe piață

Publicat: 27 apr. 2025, 13:02, de Patrisia Brătan, în ACTUALITATE , ? cititori
Multe bancnote folosite în țările din UE - scoase de pe piață
sursa foto: Europosters.ro

Le spunem „adio” celor două tipuri de bancnote pe care majoritatea țărilor din Uniunea Europeană le folosesc. ​Începând cu luna aprilie, Banca Centrală Europeană (BCE) a inițiat un proces de retragere treptată din circulație a bancnotelor de 20 și 50 de euro în formatul actual.

Motivul pentru care se scot cele două tipuri de bancnote

Această măsură face parte dintr-un plan amplu de modernizare a monedei euro.  Se  urmărește actualizarea designului și îmbunătățirea elementelor de securitate ale bancnotelor. Astfel, BCE pregătește noi generații de bancnote euro, cu tematici culturale și naturale.

Banca Centrală Europeană vine cu două propuneri pentru redesenarea banilor: „Cultura europeană” și „Natura Europei”. Noile bancnote vor aduce în prim-plan figuri emblematice precum Marie Curie și Miguel de Cervantes. De asemenea, pe ele vom regăsi și imagini reprezentative cu locuri și activități culturale cu impact continental.

Prima temă, cea inspirată din natură, va reprezenta biodiversitatea Europei, prin reprezentări vizuale ale păsărilor și râurilor care traversează granițele și unesc peisajul natural al continentului.

Vezi și: Ai depus bani la CEC înainte de 1989 pentru o Dacie? Ce primești acum în schimb, ordinul a fost emis!

Concurs de desen organizat de BCE

BCE va organiza în 2025 un concurs destinat artiștilor și designerilor grafici din întreaga Uniune Europeană. Participanții vor crea propuneri vizuale pentru noile bancnote, care vor fi evaluate atât de un juriu de specialitate, cât și prin vot public.

Procesul de selecție va combina expertiza profesională cu preferințele cetățenilor europeni.

Modelele câștigătoare vor fi aprobate de Consiliul Director al BCE, iar noile bancnote sunt programate să fie introduse oficial în circulație în 2026. Acestea vor reflectă un echilibru între modernitate, sustenabilitate vizuală și simbolism european, înlocuind treptat actualele modele.

Responsabilă de politica monetară a statelor din zona euro, BCE are ca obiectiv principal menținerea stabilității prețurilor, acționând pentru ca inflația să rămână scăzută, constantă și previzibilă. Aceasta este o condiție importantă cu privire la  protejarea veniturilor, economiilor și planurilor financiare pe termen lung ale cetățenilor europeni.