Multinaţională de top, prezentă în România, închide două fabrici. Producţia ar putea fi mutată în state cu salarii mai mici
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/Bosch_logo_Headquarter_r2.jpg)
O multinaţională de top din domeniul industrial, cu o prezenţă extinsă şi în România, a anunţat că va închide două dintre fabricile sale majore, până în anul 2026, iar producţia ar putea fi mutată în state cu salarii mai mici, scrie presa germană. Grupul tehnologic Bosch vrea să închidă două fabrici ale diviziei sale Power Tools din Germania, iar angajaţii se pregătesc de proteste, în condiţiile în care vieţile a sute de oameni vor fi date peste cap de aceste măsuri.
Criza din sectorul construcțiilor: Bosch închide fabricile din Sebnitz și Leinfelden
Producția de la Sebnitz, în Saxonia, și cea de la sediul central din Leinfelden-Echterdingen, lângă Stuttgart, va fi oprită după 2026, a anunțat compania. Un număr de 500 de angajaţi vor fi afectați de această mutare.
Bosch invocă criza din sectorul construcțiilor și reticența multor persoane de a cumpăra din cauza situației economice tensionate, drept motive pentru închiderea unităţilor de producţie, scriu dpa şi t-online.de.
Producția urmează să fie mutată în alte locații, mai avantajoase din perspectiva costurilor. Producția va fi relocată treptat către alte fabrici ale grupului, inclusiv unele situate în țări cu salarii mai reduse.
În cele două fabrici, aproximativ 280 şi respectiv 230 de angajați sunt în prezent implicați în producția de scule electrice, echipamente de grădinărit și tehnologie de măsurare. Încercările de a regândi activitatea acestor unități s-au dovedit imposibile din punct de vedere economic.
În 2024, divizia Power Tools de la Bosch a generat vânzări de 5,1 miliarde de euro. Aproximativ 90% au venit din străinătate. Aproape 3.000 din cei 18.700 de angajați Power Tools lucrau în Germania.
Bosch are în vedere şi alte reduceri de locuri de muncă
Există mai multe programe de reducere a locurilor de muncă în întregul grup, potrivit CEO-ului Bosch, Stefan Hartung.
Mii de locuri de muncă urmează să fie tăiate. În ciuda succesului de pe piețele internaționale, unde divizia de scule electrice a generat miliarde de euro în vânzări, presiunea pe costuri pare să dicteze mutări care lovesc dur forța de muncă locală.
Decizia Bosch nu este un caz izolat, scriu jurnaliştii germani. Scăderea cererii în industria construcțiilor și incertitudinile economice generale obligă din ce în ce mai multe companii să ia măsuri drastice.