Munca la români: doar 2,5% dintre elevi şi studenţi lucrează. Media europeană este de 18%, potrivit unui studiu
Doar 2,5% din numărul total al studenţilor şi elevilor români muncesc în timpul studiilor. Media europeană a elevilor şi studenţilor care au un loc de muncă în timpul studiilor este de 18%. Datele provin dintr-un studiu, prezentat marţi de preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR), Călin Ile.
El a făcut cunoscute rezultatele studiului, în contextul crizei de angajaţi care afectează industria HoReCa.
„În România doar 2,5% din studenţi şi elevi lucrează, pe când media europeană e undeva la 18%. Ca să nu spun de o ţară precum Olanda, care se apropie de 50% dintre studenţi şi elevi care, în timpul studiilor, practică un job”, a afirmat Călin Ile.
Declarația a fost în cadrul Conferinţei Naţionale a Industriei Ospitalităţii, potrivit Agerpres.
Stimulentul financiar pentru elevi și studenți încadrați în muncă
Angajatorii pot beneficia de un stimulent financiar lunar, în valoare de 250 lei, pentru fiecare elev și student încadrat în muncă pe perioada vacanțelor.
Perioada contractului poate fi de maximum 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic. Diferența dintre stimulentul lunar acordat și salariul realizat se suportă de către angajator, din fonduri proprii.
Trebuie să importăm forță de muncă
Liderul FIHR crede că antreprenorii din HoReCa trebuie să susţină importul de forţă de muncă din afara ţării.
„Pentru fiecare operator, forţa de muncă e cea mai gravă problemă cu care se confruntă, după un an şi jumătate de încercări de a ţine oamenii (…). Trebuie să ne batem pentru susţinerea importului forţei de muncă.
Pentru că e un mix de soluţii care, puse cap la cap, s-ar putea să ne atenueze şi nu să ne vindece această mare problemă cu care ne confruntăm”, a precizat Călin Ile.
Ile cere facilități fiscale pentru HoReCa
Singurul scenariu prin care angajatorii din HoReCa pot majora salariile în domeniu ar fi un program de facilităţi fiscale pentru domeniu, susține Ile.
„Noi credem că fără o formă de facilităţi fiscale pe această industrie, pentru o perioadă de timp, va fi aproape imposibil să devenim mai atractivi. În condiţiile în care presiunea pe energie este cum este, pe food cost este cum este.
Și tot ce înseamnă administrarea business-ului nostru devine mai grea, inclusiv presiunea pe personal. Şi atunci de unde să alocăm resurse suplimentare ca să creştem şi mai mult (salariile, n.r.)?
Răspunsul nostru firesc a fost că dacă statul ne-ar ajuta o perioadă de timp, atunci am găsi acele resurse”, a adăugat Călin Ile.