Munca la stat! Agențiile pentru IMM-uri, campioane la lucrul prost făcut

Publicat: 04 oct. 2023, 07:30, de Cristian Matache, în ACTUALITATE , ? cititori
Munca la stat! Agențiile pentru IMM-uri, campioane la lucrul prost făcut

Cinci dintre cele nouă agenţii pentru întreprinderi mici şi mijlocii, atragere de investiţii şi promovare a exportului par a fi niște sinecuri unde angajații se fac că lucrează.

În cei șase ani de existentă, agențiile pentru întreprinderi mici şi mijlocii, atragere de investiţii şi promovare a exportului (AIMMAIPE) au efectuat plăți defectuos, au uitat să treacă sume, de ordinul sutelor de mii, în contabilitate, a uitat să facă verificări și monitorizări cu privire la îndeplinirea de către operatorii economici a obligațiilor ce rezultă din calitatea de beneficiar a finanțării nerambursabile, conform unui raport al Curții de Conturi. De asemenea, unele dintre ele nu au un site funcțional, în frunte cu agenția din București, nu putem accesa zona de rapoarte și studii, ceea ce denotă o transparență zero.

AIMMAIPE Iași

Suma de 1.861 mii lei, aferentă unui număr de 11 decizii de recuperare a ajutoarelor de stat acordate necuvenit prin Programul Start-up Nation, nu a fost înregistrată în evidența contabilă, potrivit Curții de Conturi.

Operațiunile de plăți către băncile partenere, efectuate pentru derularea Programului Start-up Nation au fost gestionate defectuos, existând riscul efectuării de plăți necuvenite, abaterea constatată fiind de 3.048 mii lei.

  • Entitatea a derulat Programul privind aprobarea Schemei de ajutor de minimis prevăzute în cadrul Programului Start-up Nation, în cadrul căruia avea obligația legală de a transfera în contul de tranzit deschis la banca parteneră sumele reprezentând ajutor de minimis, aferente acordurilor de finanţare aprobate.
  • S-au identificat operațiuni de plăți gestionate defectuos, astfel:
    a) Pentru cinci beneficiari au fost efectuate transferuri către bănci peste valoarea ajutoarelor aprobate (duble), aspect care a condus la virarea în plus a sumei de 964 mii lei.

b) Pentru trei beneficiari s-au identificat transferuri către bănci peste valoarea ajutoarelor aprobate (duble/cvadruple), în sensul în care aceștia au fost înregistrați atât în anul 2020, cât și în anul 2021, aspect care a condus la virarea în plus către unitățile bancare a sumei de 999 mii lei.

c)S-a virat către o unitate bancară suma de 993 mii lei, fără o listă de beneficiari atașată sau alte documente justificative.

d) S-a virat către o unitate bancară cu 91 mii lei mai puțin decât suma înscrisă în lista beneficiarilor.

AIMMAIPE Timișoara

Suma de 1.536 mii lei aferentă unui număr de opt decizii de recuperare a ajutoarelor de stat acordate necuvenit prin Programul Start-up Nation nu a fost înregistrată în evidența contabilă. Entitatea nu a înregistrat în evidența contabilă obligațiile către beneficiari, ci a înregistrat doar plățile efectuate, în sumă totală de 156.021 mii lei, în cadrul a două programe finanțate de la bugetul de stat, respectiv Programul privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru întreprinderile din domeniul turismului, alimentației publice și organizării de evenimente a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei de COVID-19 și Programul privind aprobarea Schemei de ajutor de minimis prevăzute în cadrul Programului Start-up Nation.

Situații similare au fost constatate la AIMMAIPE Constanța și AIMMAIPE Târgu Mureș, respectiv:

• Suma de 10.024 mii lei, reprezentând decizii de recuperare a ajutoarelor de stat acordate necuvenit nu a fost înregistrată în evidența contabilă a AIMMAIPE Constanța; în timpul misiunii entitatea a procedat la înregistrarea în evidența contabilă a acestor creanțe;

• Suma de 1.734 mii lei, reprezentând decizii de recuperare a ajutoarelor de stat acordate necuvenit, nu a fost înregistrată în evidența contabilă a AIMMAIPE Târgu Mureș; în timpul misiunii, entitatea a procedat la înregistrarea în evidența contabilă a acestor creanțe.

AIMMAIPE Cluj-Napoca

Entitatea nu a realizat în totalitate verificări și monitorizări cu privire la îndeplinirea de către operatorii economici a obligațiilor ce rezultă din calitatea de beneficiar al finanțării nerambursabile, fiind constatată o abatere de 7.144 mii lei.

Entitatea nu a luat măsuri de recuperare a ajutoarelor financiare nerambursabile pentru unii beneficiari aflați în perioada de monitorizare, care au solicitat deschiderea procedurii de insolvență sau faliment sau care au fost radiați din Registrul Comerțului. Au fost acordate ajutoare financiare nerambursabile în sumă de 251 mii lei pentru doi beneficiari care la data plății nu mai îndeplineau condițiile legale de acordare, întrucât anterior aveau depusă cerere pentru deschiderea procedurii falimentului la Oficiul Național al Registrului Comerțului.

În cadrul Programului Start-up Nation, în situația în care, pe perioada derulării contractului ori pe durata celor trei ani de monitorizare, beneficiarul ajunge în situația de închidere operațională, faliment, dizolvare sau insolvență, entitatea trebuie să recupereze ajutorul de minimis acordat prin program.

Să restituiți cât mai repede suma de 0,0057 lei

O firmă din Cluj a fost obligată de AIMMAIPE Cluj-Napoca restituie o sumă rămasă neutilizată dintr-un microgrant.

Reprezentanții agenției au solicitat ca suma de, atenție, 0,0057 lei să fie vărsată într-un cont bancar ”cât mai repede”.

”După ce finalizați, vă rog să-mi transmiteți Ordinul de Plată împreună cu un extras de cont care să adeverească faptul că contul este pe zero”, au transmis reprezentanții AIMMAIPE.

Tehnic, nu se poate vărsa această sumă întrucât nu există, în România, o subdiviziune a unui ban.

Ce fac de fapt aceste agenții

Conform legii care stipulează apariția acestor organisme, scopul înfiinţării agenţiilor îl reprezintă sprijinirea sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii, a investiţiilor străine, precum şi a activităţii de promovare a exportului, conducând la dezvoltarea şi consolidarea mediului de afaceri şi a unei absorbţii mai mari de fonduri nerambursabile de la bugetul de stat pentru sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii.

Prin agenţiile nou-înfiinţate se exercită funcţiile de implementare a politicilor şi a măsurilor de atragere de investiţii, promovare a exporturilor, încurajare şi de stimulare a întreprinderilor mici şi mijlocii, de evaluare, certificare, plată şi monitorizare a aplicanţilor/beneficiarilor de fonduri nerambursabile şi ajutoare de minimis, gestionate şi derulate prin Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.