Muncitorii sunt angajaţi repede şi uşor, la „gulerele albe” recrutarea durează 4-6 săptămâni

Publicat: 29 oct. 2024, 06:34, de Ady Ivașcu, în ECONOMIE , ? cititori
Muncitorii sunt angajaţi repede şi uşor, la „gulerele albe” recrutarea durează 4-6 săptămâni
Muncitorii sunt angajaţi repede şi uşor, la gulerele albe recrutarea durează 4-6 săptămâni

Peste trei sferturi dintre companii susțin că recrutează un muncitor în fabrică în cel mult trei săptămâni, potrivit unui studiu al Asociaţiei Furnizorilor de Servicii de Resurse Umane (AFSRU).

  • 77% din procesele de recrutare pentru angajații blue collar (muncitori) durează între 1-3 săptămâni, marcând o eficiență în creștere față de anul precedent
  • 41% dintre procesele de recrutare pentru angajații white collar se desfășoară pe parcursul a 4-6 săptămâni, reflectând complexitatea acestui tip de roluri.

Durata medie a procesului de recrutare pentru angajații blue collar (muncitori) este de 1-3 săptămâni în 77% din cazuri, în creștere față de 73% în 2023.

Creșterea eficienței recrutărilor pe segmentul lucrătorilor trebuie înțeleasă și din perspectiva încetinirii activității în multe industrii. Avem, așadar, un număr mai mic de oportunităţi disponibile și implicit o mobilitate în scădere în rândul angajaților.

Piața s-a răcit puțin, nu mai vedem atât de multe oportunități, iar angajații se gândesc mai mult înainte să își schimbe locul de muncă. Putem observa că fluctuația de personal a scăzut, ceea ce sugerează o tendință de stabilizare. În sectorul blue collar, recrutarea a devenit mai ușoară decât pentru white collar, care rămâne o provocare”, a declarat Sorina Donisa, președinte AFSRU și CEO Prohuman România, în cadrul Conferinței HR Insights Forum.

În cazul angajaților white collar, 41% dintre procesele de recrutare durează între 4 și 6 săptămâni, o creștere față de 36% în anul precedent.

Această situație reflectă complexitatea și exigențele rolurilor specializate, unde găsirea abilităților potrivite necesită mai mult timp și resurse.

Procesul de recrutare pentru rolurile complexe durează mai mult deoarece companiile sunt mai puțin dispuse să facă vreun compromis când vine vorba de selecția talentelor”, a subliniat Sorina Donisa.

Într-o piață în care cuvântul de ordine este „precauție”, companiile se concentrează pe creșterea performanței și a eficienței angajaților, de aceea implicarea și motivarea lor sunt prioritare.

Anul 2024 a fost definit de necesitatea angajatorilor de a identifica cele mai potrivite strategii de retenție și motivare a personalului existent.

Cererea de forță de muncă vine din partea industriilor care fac angajări în mod constant, cum ar fi retail, construcții, logistică, transporturi, energie regenerabilă.

Citeşte şi: Piața muncii, la extreme: Unu din trei angajatori face noi angajări anul acesta, în timp ce 28% dintre companii își reduc numărul de angajați