Muzeul Satului în aer liber din Maramureș se redeschide!

Publicat: 22 apr. 2023, 10:30, de Teodora Dinu, în Turism , ? cititori
Muzeul Satului în aer liber din Maramureș se redeschide!

Muzeul Satului din Baia Mare a fost plasat pe harta rutei muzeelor în aer liber din România din acest an. Își va redeschide porțile pentru vizitatori, în 23 aprilie. În aceeași zi are loc și hramul bisericii de lemn din incinta muzeului, a anunțat, vineri, managerul instituției, Monica Mare.

„Dragii noștri, cu mare bucurie vă anunțăm că în 23 aprilie va fi mare sărbătoare în Satul de pe Deal. Conform tradiției, Muzeul Satului sărbătorește în fiecare an hramul bisericii monument ‘Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’ și deschiderea sezonului de vizitare în satul de pe deal. Anul acesta v-am pregătit o serie de evenimente care vor încununa această mare sărbătoare, intitulată simbolic ‘Primăvara în Satul de pe Dealul Florilor’ „, a mai spus , pentru Agerpres.

Conform acesteia,  „Introducerea în circuitul de vizitare a Casei Danciu, plasarea muzeului nostru alături de alte 12 muzee pe harta Rutei Naționale a Muzeelor Etnografice în Aer Liber, prezentarea Rutei Culturale Carpatice, momente artistice, târg de produse tradiționale și ateliere tradiționale sunt momente pregătite cu drag pentru cei care ne vom onora cu prezența, duminică, 23 aprilie, cu începere de la ora 10,00”.

Muzeul Satului din Baia Mare prezintă patru zone etnografice din nordul României, cunoscute de-a lungul timpului ca țări: Țara Chioarului, Țara Lăpușului, Țara Codrului și Țara Maramureșului. Fiecare dintre acestea are un specific aparte bine subliniat de către unitățile de arhitectură pe care le prezintă. În cadrul muzeului s-a încercat și prezentarea tipurilor de gospodării în funcție de ocupația principală a locuitorilor din zona de proveniență a gospodăriei. Astfel există gospodării de agricultor din Tara Lăpușului, gospodărie de viticultor din subzona Baia Mare, gospodărie de pomicultor din Tara Maramureșului etc. Nu au fost omise nici instalațiile tehnice cum ar fi oloinițele, pivele, vâltorile și morile acționate de apă.
Muzeul satului este secția în aer liber a Muzeului de Etnografie și Artă Populară Maramureș.