NASA lansează o „stea artificială” pe orbită în jurul Pământului. Iată de ce

Publicat: 22 iun. 2024, 11:07, de Radu Caranfil, în TEHNOLOGIE , ? cititori
NASA lansează o „stea artificială” pe orbită în jurul Pământului. Iată de ce

NASA pregătește lansarea unui mini-satelit care va acționa ca o stea artificială. Acest proiect inovator, cunoscut sub numele de Landolt Space Mission, are un buget de 19,5 milioane USD și va oferi cercetătorilor instrumente fără precedent pentru a măsura lumina și a înțelege mai bine universul nostru.

Satelitul miniatural care va revoluționa astronomia

În general, astronomii se ocupă de lucruri extrem de mari – telescoape gigantice, galaxii imense și stele masive care explodează. Însă unul dintre cele mai revoluționare instrumente de astronomie ale deceniului este un satelit miniatural de dimensiunea unei cutii de pâine. Acest satelit, cunoscut sub numele de CubeSat, va orbita Pământul la o altitudine de 35.786 km (22.236 mile), sincronizându-și viteza cu rotația planetei noastre, astfel încât să pară fix în cerul nopții și să fie ușor de urmărit de telescoape.

De ce este importantă o „stea artificială”?

Astronomii vor putea să măsoare mai precis luminozitatea obiectelor din spațiu și să abordeze unele dintre cele mai mari mistere ale universului, cum ar fi energia întunecată. Spre deosebire de stelele reale, despre care nu știm exact câtă lumină emit, CubeSat-ul va emite o cantitate precisă de fotoni, permițând astfel calibrarea exactă a telescoapelor.

Este ceva cu adevărat extraordinar (acest proiect) pe care NASA îl susține”, a declarat Tyler Richey-Yowell, cercetător postdoctoral la Lowell Observatory. „Este un instrument care va ajuta toți astronomii.

Cum funcționează CubeSat-ul Landolt?

Numele satelitului, Landolt, a fost dat în onoarea regretatului astronom Arlo Landolt. Satelitul va trimite lasere către observatoarele de pe Pământ pentru a ajuta astronomii să studieze stelele. Aceste lasere vor avea un număr specific de fotoni, eliminând astfel incertitudinile actuale din măsurătorile astronomice.

Problema este că nu există nicio modalitate de a ști exact câtă lumină emit stelele reale pentru că nu putem trimite o sondă la una pentru a măsura cu exactitate luminozitatea sa”, a explicat Richey-Yowell. Mai mult, atmosfera Pământului absoarbe o mare parte din lumina din spațiu, afectând astfel calibrările astronomilor.

De aceea misiunea Landolt este atât de importantă”, a adăugat ea. „Dacă trimitem o misiune în care știm exact câți fotoni, câtă lumină pe secundă, vine de la acest CubeSat, atunci putem folosi aceste date pentru a compara și a măsura mai precis lumina de la alte obiecte, cum ar fi stelele reale.

Impactul asupra astronomiei

Se așteaptă ca misiunea să ajute astronomii să măsoare lumina emisă de stele cu o precizie de zece ori mai mare decât estimările actuale. Landolt va oferi astronomilor detalii minuscule care lipsesc în prezent din datele lor.

Toată astronomia noastră se bazează pe lumină, așa că trebuie să știm cu adevărat câtă lumină primim”, a spus Richey-Yowell. „Poți învăța multe dintr-o rază de lumină: temperatura unei stele, masa sa, tipurile de exoplanete care o orbitează și dacă acestea ar putea susține viața.

De exemplu, cunoașterea temperaturii unei stele gazdă poate spune cât de departe trebuie să fie o exoplanetă pentru a susține apă lichidă pe suprafața sa, un ingredient esențial pentru viață așa cum o știm. Identificarea mai multor planete asemănătoare Pământului este doar începutul. Astronomii pot folosi, de asemenea, Landolt pentru a măsura lumina de la stelele care explodează în supernove, ajutând la calcularea ratei de expansiune a universului.

În prezent, cosmologii care studiază expansiunea universului se confruntă cu o mare provocare: nu pot ajunge la o valoare unică pentru rata de expansiune. Unele metode duc la o valoare, în timp ce altele duc la una ușor diferită. Această dilemă ar putea fi cheia pentru a înțelege unele dintre cele mai mari mistere ale universului, cum ar fi energia întunecată, forța invizibilă care desparte universul nostru.

Așadar, orice, de la planete mici până la scara întregului univers, se bazează pe înțelegerea noastră a stelelor și a luminii pe care o emit”, a concluzionat Richey-Yowell. „Cred cu adevărat că va fi revoluționar pentru astronomie.

Deocamdată, un mini-satelit

Lansarea unui mini-satelit care acționează ca o stea artificială promite să schimbe radical modul în care astronomii măsoară lumina și interpretează datele din univers. Cu Landolt, cercetătorii vor putea calibra telescoapele cu o precizie fără precedent, deschizând calea pentru descoperiri importante atât la nivelul planetelor mici, cât și al structurilor cosmice uriașe. Acesta este cu adevărat un pas revoluționar în explorarea și înțelegerea cosmosului.