Năsui și echipa USR de la Ministerul Economiei făcuți KO de patronate și sindicate
Ministrul USR al Economiei, Antrepenoriatului și Turismului, Claudiu Năsui, este disperat să reorganizeze ministerul pentru a-și impune oamenii de la partid pe funcțiile dorite, dar, ieri, manevra acestuia a fost dejucată de către patronate și sindicate.
Locotenenții lui Năsui, pe „mute”
Dezbatere publică de ieri privind proiectul de „Hotărâre a Guvernului pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 315/2021 privind organizarea și funcționarea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT)” a fost un fiasco pentru ministrul Claudiu Năsui și cei doi locotenenți ai săi, secretarii de stat Paul Ene și Valentina Saygo.
De fapt, Năsui, care nu a catadicsit să participe la dezbatere, și echipa sa primiseră cu o zi înainte o lovitură în plex din partea Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).
Printr-o adresă scrisă ajunsă la MEAT, FPTR a făcut o radiografie clară și dură a ceea ce se întâmplă la ora actuală cu mediul de afaceri românesc, și în special cu turismul, dar și despre perspectivele destul de sumbre ale economiei românești.
Oarecum surprinzător la dezbaterea publică de ieri au participat din zona turismului și mediului de afaceri doar FPTR, UGIR și două structuri sindicale, și au lipsit eternele „vuvuzelele” de serviciu ale USR și PNL, dar și reprezentanții Camerei de Comerț și Industrie a României.
În schimb, cei doi locotenenți ai ministrului Claudiu Năsui, adică secretarii de stat Paul Ene și Valentina Saygo, n-au fost în stare să scoată două vorbe, fiind preocupații să stea cu nasul în hârtii și telefon.
„Nici o direcție din cadrul MEAT nu s-a implicat suficient în promovarea turismului”
La dezbaterea de ieri, patronatele din turism și cei de la UGIR au atras atenția asupra faptului că „În perioada februarie – august 2021, nici o direcție din cadrul MEAT nu s-a implicat suficient în promovarea turismului, actualizarea legislației și promovarea de noi inițiative legislative, fiind afectată capacitatea de reprezentare a intereselor industriei turismului și a IMM-urilor„.
De asemenea, celor doi secretari de stat de la USR li s-a atras atenția că „În Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, în cadrul departamentelor pentru turism, mediul de afaceri și I.M.M.-uri, personalul de specialitate este subdimensionat, în raport cu obiectivele și atribuțiile acestora” dar și faptul că există „numeroșii angajați pe criterii politice care nu au sarcini stabilite și au o încărcare a atribuțiilor spre minim„.
Totodată, reprezentanții patronatelor care au participat ieri la dezbatere au pus o întrebare, dar la care nu au primit răspuns din partea reprezentanților ministerului: „Dacă în cadrul MEAT lucrează angajați din structurile de specialitate, sau cei din structurile suport, cine cunoaște subiectele de interes pentru zona noastră a industriei, a mediului de afaceri? Cei 56 de angajați de la logistică versus cei 27 de la Direcția Generală Turism!? Cei 49 de oameni de la Direcția Generală Economică versus cei 8 de la Serviciul Mediul de Afaceri!?„
Reprezentanții FPTR au precizat la dezbaterea de ieri că „De la preluarea mandatului și până astăzi Domnule Ministru Claudiu-Iulius-Gavril NĂSUI, nu ați stabilit nici o ședință cu directorii direcțiilor de specialitate, nu v-ați interesat de activitatea acestor direcții, nu ați convocat nicio ședință a Consiliului Consultativ in Turism, instrument prin care ați fi aflat direct problemele pe care le întâmpină operatorii din turism. În schimb ați folosit principiul „divide et impera” și ați încurajat anumite cercuri de interese să acționeze contrar interesului general, cu încălcarea legii prin neconstituirea Consiliului Consultativ pentru Turism„.
„Conducerea Ministerului Economiei dorește desființarea turismului din România”
Patronatele din turism au precizat că „pentru satisfacerea nevoilor industriei turismului și mediului de afaceri este suficientă o reducere cu 25% din numărul de posturi ale MEAT (din cele 839 existente), iar suplimentarea posturilor să se realizeze din cele vacante prin proiectul de HG de reorganizare, în cadrul direcțiilor de specialitate„.
Dar concluzia reprezentanților FPTR prezenți la dezbatere a fost foarte clară: „Conducerea ministerului dorește desființarea turismului din România și translatarea unor activității din cadrul Ministerului către mediul privat, respectiv FIHR și OMD central/național, intenționând să mute banii publici din bugetul țării în conturile unor ONG-uri, deschizând robinete de bani către privați pe criteriul prieteniilor personale sau de partid ale conducerii M.E.A.T„.
„Debirocratizarea Ministerului Economiei este doar o lozincă!”
Și reprezentanții UGIR au precizat pentru PUTEREA că „Echipa USR de la Ministerul Economiei, în frunte cu Claudiu Năsui, a confirmat că se pot încadra în grupul select al asasinilor economici sprijiniți de „băieții deștepți” din CDR care, prin ONG-urile lor de casă, depun eforturi uriașe pentru distrugerea IMM-urilor, a turismului și a capitalului românesc„.
În schimb, FPTR consideră că „Actuala structură de organizare, modul ineficient în care este condus ministerul, lipsa profesionalismului personalului angajat în ultimele 8 luni și a sinecurilor „moștenite”, au contribuit la neîndeplinirea programului de guvernare, a obiectivelor și strategiilor în domeniul turismului și IMM„.
„Din incompetența, ori în mod intenționat se refuză sistematic modificarea legislației care a devenit o „frână în desfășurarea activității operatorilor economici. Debirocratizarea în cadrul Ministerului Economiei Antreprenoriatului și Turismului nu a fost făcută, este doar o lozincă!„, a precizat pentru PUTEREA un reprezentant al FPTR prezent la dezbaterea de ieri de la Ministerul Economiei.