Natalia Intotero: „Continuăm programul de fertilizare in vitro”. Se va derula în sistem digital
Natalia Intotero, ministrul familiei, tineretului și egalității de șanse, a anunțat că programul de fertilizare in vitro va continua și în acest an, desfășurându-se integral în sistem digital. Aceasta a explicat că digitalizarea completă a programului, inclusiv emiterea voucherelor, va reduce semnificativ timpii de așteptare pentru beneficiari.
Programul de fertilizare in vitro revine și în 2024
Ministrul a subliniat că, la fel ca în 2023, și în acest an vor fi eligibili 10.000 de beneficiari. În ediția anterioară, programul a atras peste 27.000 de aplicanți, dintre care 10.000 au fost declarați eligibili, iar 9.322 de vouchere au fost emise. Diferența de până la 10.000 reprezintă vouchere care, din diverse motive, nu au fost utilizate.
Natalia Intotero a detaliat faptul că, pentru acest an, criteriile de eligibilitate pentru intrarea programul de fertilizare in vitro vor rămâne neschimbate.
„Şi în anul acesta continuăm programul de fertilizare in vitro, un program care a fost aprobat de Guvern (…), un program care se va derula în integralitate, în sistem digital, inclusiv acordarea voucherelor, ceea ce reduce foarte mult timpii de aşteptare care vor fi declaraţi eligibili.
Pentru anul 2023 am avut 10.000 de proceduri declarate eligibile şi care puteau fi şi finanţate, în egală măsură, peste 27.000 de solicitări, dintre acestea 10.000 care au fost declarate eligibile.
Au fost emise 9.322 de vouchere, diferenţa până la 10.000 fiind voucherele care au fost emise şi, din diferite motive, nu au fost cumva folosite. Pentru acest an, acelaşi număr de 10.000, tot ceea ce înseamnă criterii de eligibilitate”, a precizat a precizat Intotero, la o conferinţă de presă susţinută la încheierea unui an de activitate ca ministru.
De asemenea, ministrul a abordat și tema centrelor de zi pentru copii, subliniind rolul crucial al acestora în susținerea familiilor vulnerabile. Natalia Intotero a explicat că prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), statul român s-a angajat să creeze 150 de centre de zi dedicate copiilor din familii vulnerabile și copiilor cu dizabilități.
Scopul acestor centre este de a oferi suport educațional, consiliere psihologică și activități de sănătate, astfel încât copiii să beneficieze de un mediu propice dezvoltării pe durata celor aproximativ patru ore petrecute zilnic în centre.
Ministrul a adăugat că sunt în desfășurare și proiecte complementare pentru aceste centre de zi, menite să susțină familiile vulnerabile și să implementeze Garanția pentru drepturile copilului, un document strategic european care face parte din Strategia Națională pentru Drepturile Copilului.
Aceasta a reiterat că România se angajează să creeze nu doar 150, ci 159 de centre de zi, ca parte a eforturilor naționale și europene de a proteja și sprijini drepturile copiilor.
„Prin PNRR, statul român s-a angajat în realizarea a 150 de centre de zi pentru copiii proveniţi din familii vulnerabile, dar şi copiii cu dizabilităţi.
Rolul acestor centre este de a susţine aceste familii, de a desfăşura mai multe activităţi cu aceştia, începând de la educaţie pentru sănătate, ore remediale, consiliere psihologică, astfel încât până la finalul unui program de aproximativ patru ore în fiecare zi copiii se vor întoarce în familiile lor. Avem 159 de centre pe care le vom realiza”, a mai anunțat Intotero.