Năutul ține sub control diabetul și reduce riscul de boli cardiovasculare

Publicat: 08 feb. 2024, 12:07, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Năutul ține sub control diabetul și reduce riscul de boli cardiovasculare
foto: Top ingrediente

Năutul este asociat cu numeroase beneficii pentru sănătate, printre care ajută la ținerea sub control a diabetului, a greutății corporale și la reducerea considerabilă a riscului de boli cardiovasculare.

Această plantă erbacee anuală, denumită științific Cicer arietinum, produce boabe comestibile. 

Boabele de năut reprezintă un aliment cu indice glicemic scăzut. Combinația dintre fibre și proteine asigură o absorbție scăzută a glucidelor și, astfel, permite menținerea glicemiei la  un nivel normal. Astfel, sunt evitate variațiile glicemiei, ceea ce ajută, totodată, la scăderea în greutate și la reducerea nevoii de a ”ronțăi” ceva între mesele principale. Și cum este o legătură directă între riscul de boli cardiovasculare și diabet, efectul de control asupra diabetului permite inclusiv prevenirea acestor boli.

Datorită cantității mari de fibre și digerării lente a proteinelor, năutul oferă senzația de sațietate și astfel ajută la reducerea aportului de calorii. De asemenea, năutul este lipsit de colesterol.

Iată și alte beneficii asociate cu năutul: conține fibre care îmbunătățesc digestia, reduce riscul unor forme de cancer, este ideal pentru vegetarieni.

Năutul este bogat în minerale, în special fier, fosfor, zinc, de care avem nevoie în menținerea sănătății oaselor, pentru producerea de celule, accelerarea cicatrizării rănilor și protecția de efectele îmbătrânirii. Năutul este valors și datorită conținutului în grăsimi polisaturate care reduc riscul de crize cardiace și de accident vascular cerebral.

Contraindicații

Năutul nu este recomandat persoanelor care au probleme renale, din cauza conținutului ridicat în potasiu care poate genera complicații. Și mai trebuie reținut că năutul poate provoca balonări, gaze și disconfort digestiv, mai ales în cazul persoanelor sensibile, din cauza că este un aliment bogat în fibre. De aceea, în cazul acestor persoane se recomandă ca introducerea năutului în alimentație să se facă treptat.