Navigația internațională pe Dunăre, blocată de la 1 mai prin declanșarea grevei generale de angajații AFDJ Galați

Publicat: 10 apr. 2025, 10:24, de Sorin Costea, în Transporturi , ? cititori
Navigația internațională pe Dunăre, blocată de la 1 mai prin declanșarea grevei generale de angajații AFDJ Galați
De la 1 mai, navigația internațională va fi blocată de la Sulina până la Baziaș

Începând cu 1 mai, navigația internațională va fi blocată pe Canalul Sulina, pe șenalul Dunării Maritime și pe Dunărea Fluvială, până la Baziaș, după ce peste 90% dintre angajații Administrației Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) au votat pentru declanșarea grevei generale deoarece nu le sunt acordate majorări salariale din cauza aplicării „ordonanței trenuleț”, în timp ce directorii vor lua salarii mai mari, de 13.700 lei/lună, iar un membru CA va încasa, pentru o singură ședință, 6.200 euro.

Prin blocarea navigației pe sectorul românesc al Dunării se va ajunge la o criză internațională, cu efecte economice în toate statele riverane și Statul Român ar putea fi obligat, prin sentințe ale tribunalului maritim, „International Tribunal for Low af the Sea”, să plătească despăgubiri uriașe, atât armatorilor, cât și proprietarilor mărfurilor transportate de către navele maritime sau fluviale care ar trebui să navigheze pe Dunăre sub pavilioanele altor state.

Situația explozivă care a debutat în urmă cu două luni, când la Guvern s-a discutat despre transformarea AFDJ Galați în SRL sau SA, ca prim pas în privatizarea navigației pe Dunăre, care ar însemna și pierderea de către România a controlului asupra Gurilor Dunării în favoarea unui grup de interese din Austria, nu s-a calmat odată cu asigurările ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, că decidenții de la Palatul Victoria au renunțat la ideea privatizării AFDJ.

Sindicatul „Farul” al angajaților de la AFDJ Galați a anunțat declanșarea grevei generale pe data de 1 mai în urma eșecului negocierilor recente de la Guvern, la care sindicaliștii au cerut exceptarea regiei de la aplicarea a prevederilor ordonanței austerității, dat fiind că regia este de interes internațional și a fost înființată în baza unei convenții internaționale, Convenția Dunării de la Belgrad, din 1948, nu în baza unui document al statului român.

 

„Peste 90% din membrii de sindicat au votat pentru greva generală pe 1 mai, prin blocarea barei Sulina, a canalului Sulina și a șenalului navigabil, până la Turnu Severin, dacă guvernanții nu înțeleg să aplice legea și Contractul Colectiv de Muncă, așa cum a fost negociat”,

ne-a declarat Ștefan Frunză, vicepreședinte al Federației Sindicale Trans-Conex, a lucrătorilor portuari și președinte al Sindicatului „Farul” de la AFDJ Galați.

O perspectivă sumbră: porturile de la Dunăre vor fi pustii

O perspectivă sumbră: porturile de la Dunăre vor fi pustii

 

Secretarul de stat Mândrescu, de la Transporturi, susține că hârtia semnată de ministrul Grindeanu n-are nicio valoare

Luni, 7 aprilie, a avut loc la Palatul Victoria întâlnirea dintre reprezentanții ministerelor de resort, liderii Sindicatului „Farul” și ai Federației Trans-Conex și conducerea AFDJ. Subiectul discuțiilor a fost solicitarea angajaților AFDJ ca regia să fie exceptată de la aplicarea a prevederilor „ordonanței trenuleț”, nr 156/30.12.2024, deoarece regia este de interes internațional și în aceste condiții statutul său excede aplicarea prevederilor acestei ordonanțe.

 

Președintele Sindicatului „Farul” ne-a declarat că la discuția de la Guvern sindicaliștii au fost sfidați cu aroganță de secretarul de stat de la Ministerul Transporturilor, Bogdan Mîndrescu și secretarul de stat de la Ministerul Finanțelor, Mihai Diaconu, care au afirmat că răspunsul ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, la interpelarea unui senator, n-are nicio valoare.

 

Cei doi secretari de stat, Mândrescu de la Transporturi și Diaconu de la Finanțe, au venit la această discuție cu aroganță și cinism, că nu dau doi bani, că nu au ce să discute pe punctele formulate de mine în adresa depusă la Cancelaria Primului Ministru.

 

Secretarul de stat Diaconu i-a răspuns cu aroganță unui coleg de la Constanța, care a ridicat o problemă referitoare tot la majorări salariale spunându-i «dacă vreți bani de salarii, desființați pensiile speciale!».

 

Când am invocat răspunsul dat de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, la o interpelare în Parlament, secretarul de stat de la Transporturi, Bogdan Mîndrescu, mi-a spus că hârtia semnată de Grindeanu nu are nicio valoare. Asta îmi creează mari suspiciuni, pentru că dacă asigurarea ministrului Grindeanu că nu se va privatiza regia este considerată o declarație fără importanță, înseamnă că în continuare au de gând să privatizeze AFDJ”,

ne-a declarat președintele Sindicatului „Farul”.

 

Directorii AFDJ au salarii de 13.700 euro/lună, membrii CA încasează 6.200 euro pentru o ședință, dar pentru angajați nu ajung banii

Înainte de întâlnirea de la Palatul Victoria, prin adresa nr 9.520/19.03.2025, liderul Sindicatului „Farul”, Ștefan Frunză, a solicitat conducerii AFDJ amânarea aprobării Bugetului de Venituri și Cheltuieli pentru anul 2025 deoarece în proiectul de buget nu sunt prevăzute creșteri salariale pentru angajați, dar sunt acordate majorări salariale directorilor și membrilor CA:

 

„Pentru al doilea an consecutiv nu prevede o creștere salarială pentru  angajații Regiei și nu cuprinde celelalte cheltuieli de natură salarială în cuantumul sau valorile stabilite de Contratul Colectiv de Muncă aplicabil, dar sunt prevăzute creșteri pentru conducerea executivă și membrii Consiliului de Administrație”.

 

În adresa Sindicatului „Farul” de pe 19 martie era solicitată refacerea proiectului Bugetului de Venituri și Cheltuieli al AFDJ pentru anul 2025 astfel încât să fie asigurată plata drepturilor salariale prevăzute de CCM, dar și acordarea angajaților AFDJ a unei majorări salariale de 12%, pentru acoperirea inflației.

 

Conducerea AFDJ nu a ținut cont de solicitarea sindicaliștilor și pe 25 martie membrii Consiliului de Administrație al AFDJ au aprobat Bugetul de Venituri și Cheltuieli pe anul 2025 în forma inițială, fără consultarea Sindicatului „Farul”.

 

„Noi am cerut respingerea formei actuale a Bugetului de Venituri și Cheltuieli al AFDJ, pentru că nu s-au prevăzut majorări salariale pentru angajați, în schimb au crescut salariile celor doi directori și indemnizațiile membrilor CA.

 

Cei doi directori au peste 68.000 de lei pe lună, iar dacă realizează anul acesta indicatorii de performanță, și îi vor realiza, la anul mai iau încă 12 salarii, deci, practic, au aproape 140.000 de lei pe lună, iar membrii CA, pentru o ședință pe lună, de 4-5 ore, iau o indemnizație de peste 31.000 de lei lunar, în timp ce angajații nu au un leu creștere salarială”,

a adăugat Ștefan Frunză, președintele sindicatului de la AFDJ.

 

Spre exemplu, la Capitolul „Indemnizație fixă lunară brută conform contractului de mandat al directorului general” din proiectul bugetului pe 2025 există calculul veniturilor salariale ale directorului general al AFDJ Galați, Angela Ivan.

 

În condițiile în care câștigul salarial mediu brut lunar pe ramura transporturi depozitare, cod CAEN 52, este de 11.543 lei, s-a ajuns la concluzia că „limita maximă a indemnizației fixe lunare director general conform Ordonanței 109/2011” este 11.543 lei, care, înmulțit cu  6, determină rezultatul final, un salariu brut lunar de 68.718 lei. Adică peste 13.700 euro lunar.

Astfel, s-a stabilit că „indemnizația fixă lunară brută estimată pentru perioada ianuarie 2025 – decembrie 2025, conform limitei maxime, a directorului general” este, în total, pe cele 12 luni, de 824.616 lei. Adică 165.000 de euro.

Și directorul economic al AFDJ, Felicia Tănase, încasează același salariu, de peste 68.000 de lei lunar, respectiv un salariu anual de 165.000 de euro.

Fiecare membru al Consiliului de Administrație al AFDJ va încasa pentru fiecare ședință o indemnizație de 31.909 lei. Vreo 6.200 de euro. Anual, vor încasa 382.908 lei, adică peste 76.000 de euro!

Cine sunt membrii CA, care vor încasa anual 76.000 de euro pentru o ședință pe lună

Din Consiliul de Administrație al AFDJ Galați, numit anul trecut pentru un mandat de 4 ani, până în 2028, fac parte Ion Laurenţiu Voicu (președinte CA), reprezentantul Ministerului Transporturilor, un apropiat al fostului ministru Răzvan Cuc, acum garantat de Grindeanu, actualul director general Angela Ivan (PNL), fostul director general al AFDJ Dorian Dumitru (PSD), Romeo Marin, director de exploatare la Zona Liberă Galați, fost sinecurist UNPR, trecut la PPUSL, şi Romeo Soare, șeful Secției Căi Navigabile Giurgiu.

Potrivit dezvăluirilor, Romeo Soare este, alături de fostul deputat Mircea Toader, unul dintre artizanii tentativei de privatizare a AFDJ Galați în favoarea unui grup de interese din Austria, prin care România ar pierde controlul asupra navigației și Gurilor Dunării.