Ne-a părăsit o fostă mare jucătoare de tenis de masă (VIDEO)

Publicat: 28 nov. 2024, 09:37, de Evelin Ceciu, în ACTUALITATE , ? cititori
Ne-a părăsit o fostă mare jucătoare de tenis de masă (VIDEO)
Maria Golopența-Alexandru, jucătoare de tenis de masă la cel mai înalt nivel timp de 20 de ani / Foto: gsp.ro

Fosta mare jucătoare Maria Golopența-Alexandru a încetat din viaţă, miercuri, la vârsta de 84 de ani, a anunţat Federaţia Română de Tenis de Masă pe pagina sa de Facebook.

„O veste tristă şi greu de acceptat, firul vieţii se rupe şi pentru campionii care par nemuritori. Legendă a tenisului de masă, Maria Alexandru rămâne în memoria noastră prin performanţele sale remarcabile, o sportivă care a scris istorie în tenis de masă şi în lumea sportului”, se arată în comunicatul FRTM.

Maria Alexandru a avut un „palmares incredibil’”, cu 12 medalii la Campionatele Mondiale, 3 de aur, 5 de argint şi 4 de bronz, 16 medalii la Campionatele Europene, 4 de aur, 5 de argint şi 7 de bronz, de 12 ori câştigătoare a Openului Angliei, dintre care de 6 ori la simplu, alte nenumărate medalii la alte competiţii internaţionale şi la campionatele naţionale.

Conform Agerpres, toată cariera ei a fost legitimată la clubul Progresul Bucureşti, între 1951 și 1980. A debutat la Campionatele Mondiale din 1953 de la Budapesta, fiind cea mai tânără participantă la acea ediție.

„Maestră emerită a sportului, distinsă cu «Ordinul Muncii clasa I», Maria Alexandru a fost una dintre cele mai titrate sportive ale tenisului de masă european şi mondial. Maria Alexandru s-a retras devreme din viaţa publică, a preferat să fie discretă şi s-a stins acasă, alături fiindu-i prietena cea mai bună. Un pios omagiu unei sportive a cărei viaţă a fost tenisul de masă. Maria Alexandru va fi înmormântată la Băile Herculane, lângă familie”, precizează federaţia.

A fost una dintre cele mai dedicate și longevive jucătoare de tenis de masă ale vremii ei. O vreme care s-a întins la peste 20 de ani petrecuți la vârful sportului, notează Gazeta Sporturilor.

A predat cursuri de muzică bizantină la Universitatea „Aristotelis” din Tesalonic.

Într-un interviu din 2011, în România liberă, marea campioană rememora drama prin care a trecut la mijlocul anilor 70. „Din păcate, tocmai faptul că am fost atât de valoroasă m-a împiedicat să-mi salvez soţul de la moarte. Avea nevoie de un transplant de rinichi, iar în 1976 am reuşit să aranjez să-l operez gratis, în Germania, la cel mai mare nefrolog din lume la acea vreme. Condiţia era să joc un an de zile pentru un club german. Statul român nu mi-a dat însă voie să stau atât de mult plecată în străinătate”, a povestit ea pentru sursa citată.

„N-am avut modele în carieră, aceasta poate şi pentru că n-am avut acces la ele. Eu am învăţat singură să joc, singură mi-am confecţionat paletele şi tot singură m-am perfecţionat, urmând, evident, intrucţiunile antrenorilor mei”.

Pasionată de lectură, a fost recunoscută ca specialistă și în bizantinologie, pe lângă tenis de masă.

A urmat studii de muzică bizantină la Bucureşti, la Copenhaga şi în Grecia, alături de profesori ca Dr. Alexandrescu, J. Raasted, Chr. Troelsgård şi L. Angelopoulos. A absolvit în anul 2001 programul de studii doctorale al Universităţii din Copenhaga, cu o teză despre marile semne hironomice ale vechii notaţii muzicale bizantine.

A fost bursieră a Fundației „Alexander von Humboldt” şi din anul 2002 preda cursuri de muzică bizantină la Universitatea „Aristotelis” din Salonic, Grecia. În scrierile ei, abordează teme de paleografie, istoriografie, morfologie-analiză şi metaestetică.

Conf. univ. dr. Maria Alexandru / Foto: Oana Nechifor

Conf. univ. dr. Maria Alexandru / Foto: Oana Nechifor