Ne dă târcoale un nou coronavirus -MERS, transmis de capre și dromaderi
Middle East Respiratory Sindrome, pe scurt MERS, este un nou tip de coronavirus intrat în atenția Oranizației Mondiale a Sănătății. Originea infecției e necunoscută se știe doar că este transmis de dromaderi și capre. OMS recomandă prudență.
Un tânăr în vârstă de 28 de ani din Emiratele Arabe Unite este internat într-un spital din Abu Dhabi în stare critică. În luna iunie, pacientul a cotractat Middle East Respiratory Sindrome., un cornavirus transmis de dromaderi și capre. Cei 108 contacți ai pacientului care au fost supuși testelor și supravegherii medicale nu au ieșit pozitivi, până acum.
Tânărull care a venit la spital acuzând doar stări de rău (vărsături, dureri în partea dreaptă, dureri la urinare) a fost suspectat, inițial, de pancreatită și infecții urinare. Abia după ce a fost internat la terapie intensivă și i s-a făcut ventilație mecanică medicii i-au pus diagnosticul de infecție cu coronavirusul MERS-Cov. Mers este un coronavirus rudă cu Sars-Cov 2, responsabil de pandemia de Covid 19. Rata de mortalitate a lui MERS este de 34%. Despre MERS, specialiștii îb microbiologie și virologie spun că este mai letal decât Covid 19, dar mai puțin contagios.
Primul caz de MERS-Cov a fost înregistrat în 2012, în Arabia Saudită. De atunci și până azi au fost înregistrate 2605 cazuri, dintre care 936 de decese. Și MERS are ca vehicul de transmisie tot liliecii. Aceștia infectează caprele, cămilele și dromaderii, cu excrementele lor. apoi oamenii iau virusul de la animalele domestice cu care vin în contact. Există și posiblitatea transmiterii de la om la om a bolii, prin picăturile respiratorii, dar mai rar.
OMS recomandă, deocamdată, vigilență și prudență din partea autorităților sanitare. Perioada medie de incubație a bolii este de cinci zile, primele simptome sunt: febră, frisoane, dureri de cap și, uneori, diaree. Evoluția bolii duce adesea către insuficiență renală acută.