Ne îndreptăm spre o epidemie de rujeolă?!

Publicat: 11 sept. 2023, 21:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Ne îndreptăm spre o epidemie de rujeolă?!

 La Spitalul de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din București, în luna iulie, au fost 25 de copii diagnosticați cu rujeolă, niciunul vaccinat și cu mame la rândul lor nevaccinate.

Managerul  Spitalului de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din București, dr. Simin Aysel Florescu, observă cu îngrijorare cum treptat ne  îndreptăm spre situația de dinainte de pandemie, când țara noastră s-a confruntat cu o situație dramatică din cauza epidemiei de rujeolă.

Potrivit raportului CNSCBT- Institutul Național de Sănătate Publică, în iulie 2020, au fost confirmate în țara noastră 20.000 de cazuri și 64 de decese provocate de rujeolă. Majoritatea cazurilor de rujeolă au fost la copii din categoria de vârstă 1 – 4 ani. Cauza principală subliniată de toți medicii este scăderea acoperirii vaccinale.

 Cauze

Motivele pentru care a scăzut acoperirea vaccinală sunt multiple: curentul anti-vaccin, neîncrederea în vaccinuri, neglijența părinților, lipsa medicului de familie…

Potrivit raportului ”Starea copiilor lumii 2023” al UNICEF,  publicat anul acesta în luna aprilie, în țara noastră, încrederea în vaccinurile administrate copiilor a scăzut cu 10% în perioada pandemiei. Este un fenomen care vizează 52 de țări din 55 incluse în raportul UNICEF.

Cert este că România, care avea un program de vaccinare cu o eficiență bună,  înregistrează periodic focare în zonele unde acoperirea vaccinală este foarte mică, spre 60%. Primii vizați sunt copiii de vârstă mică și se extinde la celelalte categorii, inclusiv la persoanele în vârstă, evident, cu creșterea riscului de complicații.

Complicații de toate tipurile

Rujeola (pojarul) este provocată de un virus din clasa Morbilivirus. Această boală este extrem de contagioasă și se transmite ușor de la o persoană la alta, prin picături sau prin aerosoli.  

Complicațiile rujeolei sunt numeroase, grave și de toate tipurile: diaree, otită medie, pneumonie, encefalită.

Poate cea mai severă complicație este panencefalita acută sclerozantă, care se manifestă prin persistența virusului timp îndelungat și care este o boală fatală. Dar, așa cum arată rapoartele oficiale, rujeola poate duce la deces.

Gravidele sunt la risc crescut de boală severă și de complicații din cauza pojarului. Ele sunt la risc crescut de naștere prematură, avort spontan, nou născut cu greutate mică la naștere.

”Din păcate, ajungem la cazuri severe, dramatice, pe care le putem evita cu ușurință prin vaccinare”, subliniză dr. Adrian Marinescu, directorul Institutului ”Matei Balș”, care reamintește că vaccinurile previn multe alte boli infecțioase, care pot să evolueze spre forme severe și chiar deces.   

Societatea Română de Pediatrie recomandă pentru prevenirea rujeolei vaccinul combinat care stimulează imunitatea . ”Copiii cu vârsta de 12 luni vor dezvolta anticorpi chiar după prima doză de vaccin, într-o proporție ce depășește 95%. Iar copiii care nu răspund la prima doză o fac pe a doua, administrată la vârste între 4 și 6 ani”, spune conf.dr. Oana Falup-Pecurariu.