„Ne propunem să stocăm gaze naturale în depozitele subterane ale României”. Declarațiile ambasadorului Republicii Moldova la București

Publicat: 13 ian. 2022, 22:00, de Puterea.ro, în News , ? cititori
„Ne propunem să stocăm gaze naturale în depozitele subterane ale României”. Declarațiile ambasadorului Republicii Moldova la București

Securitatea energetică a Republicii Moldova reprezintă un punct prioritar ce se regăsește în foaia de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare dintre România şi Republica Moldova semnată la finele lunii noiembrie, la București.

În cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, ambasadorul Republicii Moldova la București, Victor Chirilă, a abordat acest subiect, precum și subiectul gazoductului Iași-Chișinău, dar și problemele energetice per ansamblu, conform deschide.md. Întrebat în cadrul interviului, cât este de dispusă este astăzi România să ajute R. Moldova și cât de insistentă este R. Moldova ca totuși pe dimensiunea aceasta energetică să se înregistreze rezultate în folosul cetățenilor, Chirilă a accentuat faptul că autoritățile atât de la București, cât și cele Chișinău, se află în permanență în contact și discută subiectul energetic.

„Subiectul este în atenție și, având în vedere situația în care ne aflăm, o situație de criză putem să spunem, se caută soluții, soluțiile nu vin foarte rapid, pentru că e nevoie de timp. În ultimii 30 de ani, autoritățile Republicii Moldova au pierdut foarte mult timp pentru a soluționa acest subiect și iată acum ne aflăm din cauza acestor amânări și proiecte neimplementate la timp, inițiative neimplementate la timp ne aflăm actualmente în situația pe care o cunoaștem cu toții.

Soluțiile vor veni în următorii ani. Una din soluții desigur este să depozităm gaze naturale în depozitele subterane ale României, și nu doar ale României, dar și ale Ucrainei. De asemenea este nevoie să facem o inventariere a sectorului nostru energetic și în general, astfel încât să vedem care sunt lacunele atât legislative, cât și infrastructurale, tehnice. Și aici România este gata să ne vină în ajutor cu experți, astfel încât în următoarele luni să demarăm această inventariere a sectorului nostru energetic și ulterior să venim și cu un plan de acțiuni comun pentru a soluționa problemele depistate”, a spus Victor Chirilă.

Oficialul a spus că este nevoie de identificarea unor capacități comune de gaze.

În recenta criză energetică din octombrie datorită gazoductului Iași-Chișinău s-a reușit stabilizarea presiunii în sistemul nostru de gazoducte, astfel încât s-a evitat o aprofundare a crizei, ceea ce demonstrează că gazoductul Iași-Chișinău funcționează. Sigur că este nevoie de identificarea unor noi capacități comune de gaze naturale, astfel încât România să poată să ne asigure o furnizare stabilă a gazelor naturale de care are nevoie Republica Moldova.

În următorii trei ani se preconizează explorarea unor noi resurse de gaze naturale din Marea Neagră și atunci România și Republica Moldova vor putea valorifica pe deplin această conductă de gaz, dar, având în vedere că ne propunem să depozităm gaze naturale în depozitele subterane ale României, de asemenea, acest gazoduct va fi esențial pentru a importa aceste volume în Republica Moldova”, a menționat ambasadorul.

Referitor la proiectele de interconectare energetică, Chirilă a spus că există voință politică în acest sens. El a mai accentuat faptul că există un proiect european de construcție a unei stații de înaltă tensiune la Chișinău, astfel în cazul unei eventuale noi crize energetice R. Moldova va avea garanția că furnizarea energiei electrice din România va fi constantă.

Un efort comun și al organizațiilor financiare internaționale

Voință politică există pentru a promova aceste proiecte, în special dacă vorbim de proiectul Isaccea-Vulcănești-Chișinău, de linia de înaltă tensiune, deci știm deja că acest tender pentru construirea acestei linii a fost câștigat de o firmă indiană, lucrările urmează să fie demarate, știm că acest proiect deja este finanțat și de Banca Mondială, în mare parte, dar și de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și de Uniunea Europeană, care ne-a acordat un grant de 40 de milioane de euro pentru a construi o stație de înaltă tensiune la Chișinău.

Deci este un efort comun și al organizațiilor financiare internaționale, dar și al Uniunii Europene. Acest proiect ar urma să fie finalizat în următorii trei ani și atunci Republica Moldova, în cazul unor eventuale noi crize energetice, va avea o garanție că furnizarea energiei electrice din România va fi constantă și, de exemplu, regiunea transnistreană nu va mai putea să ne șantajeze așa cum o face în prezent”, a conchis ambasadorul Republicii Moldova în România.