Negocieri delicate: SUA și Rusia nu reușesc să avanseze pe calea păcii în Ucraina
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/03/Negocieri-delicate-SUA-si-Rusia-nu-reusesc-sa-avanseze-pe-calea-pacii-in-Ucraina.png)
Discuțiile recente dintre oficialii SUA și ruși, desfășurate în Arabia Saudită, nu au produs progrese semnificative în negocierile privind conflictul din Ucraina. Întâlnirea, care a avut loc la începutul săptămânii la Riad, s-a întins pe durata a 12 ore, dar nu a reușit să aducă soluții concrete pentru încheierea ostilităților. Potrivit senatorului rus Grigori Karasin, prezent la negocieri, deși oportunitățile de dialog există, rezultatele sunt departe de a fi tangibile.
SUA, Rusia și Ucraina, negocieri fără progrese majore
Karasin, fost diplomat și în prezent senator în Consiliul Federației Ruse, a subliniat că așteptările privind un progres rapid erau nerealiste. Deși s-a menținut o atmosferă deschisă și constructivă, diferențele dintre părți au fost evidente. Una dintre principalele teme de discuție a fost siguranța navigației în Marea Neagră, un aspect crucial pentru economia regiunii.
„Ar fi fost naiv să ne aşteptăm la vreun progres”, a menţionat Karasin, fost diplomat şi actual senator în camera superioară a Consiliului Federaţiei Ruse.
De asemenea, s-a adus în discuție posibilitatea restabilirii accesului unor bănci rusești la sistemul internațional de plăți SWIFT, un punct sensibil pentru Moscova, având în vedere impactul sancțiunilor economice impuse de Occident.
Reprezentanții Statelor Unite, printre care Andrew Peek, director senior al Consiliului Național de Securitate, și Michael Anton, șeful planificării politice din cadrul Departamentului de Stat, au venit cu o serie de propuneri. Acestea, însă, au fost considerate inacceptabile de către partea rusă.
Totuși, Karasin a remarcat că, pe măsură ce discuțiile au avansat, americanii au început să recunoască faptul că interlocutorii lor ruși sunt deschiși unui dialog rațional și civilizat.
„Dar apoi, după părerea mea… şi-au dat seama că în faţa lor se află o echipă de interlocutori civilizaţi şi raţionali”, a spus el
Negocieri prelungite până în 2026?
În ceea ce privește viitorul negocierilor, oficialul rus a precizat că acestea ar putea continua până cel puțin la sfârșitul anului 2025, dacă nu chiar mai mult. Acest lucru sugerează că soluționarea conflictului rămâne o provocare majoră, iar perspectivele unei păci durabile sunt încă incerte.
Secretarul de stat american, Marco Rubio, a declarat joi că orice progres semnificativ în cadrul negocierilor tehnice va depinde în mare măsură de disponibilitatea Rusiei de a face concesii. El a subliniat că, înainte ca discuțiile să poată escalada la un nivel mai înalt, Moscova trebuie să demonstreze deschidere reală în ceea ce privește compromisul.
Încetarea focului în Marea Neagră– o iluzie?
La scurt timp după negocieri, Casa Albă a anunțat că Rusia și Ucraina au ajuns, fiecare separat, la un acord privind o posibilă încetare a focului în Marea Neagră. Totuși, ulterior, Moscova a introdus o serie de condiții care ar trebui îndeplinite înainte ca un astfel de acord să fie pus în aplicare. Printre cerințele formulate se numără și reducerea sancțiunilor impuse Rusiei, ceea ce complică și mai mult negocierile.
În acest context, președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că armata sa se află în stadiul final al înfrângerii forțelor ucrainene. Mai mult, liderul de la Kremlin a sugerat o soluție controversată: plasarea Ucrainei sub o administrație temporară, sprijinită de ONU, înainte de semnarea unui eventual acord de pace