”Prietenul” austriac Nehammer finanțează din greu războiul lui Putin

Publicat: 12 feb. 2024, 17:25, de Cristian Matache, în Internațional , ? cititori
”Prietenul” austriac Nehammer finanțează din greu războiul lui Putin

Țara cancelarului Nehammer contribuie fără nicio opreliște la războiul pe care Putin în Ucraina pentru că achiziționează tot mai mult gaz rusesc.


Dependența Austriei cancelarului Karl Nehammer de gazul rusesc a crescut de la 80% la 98% în doar doi ani, ceea ce a determinat ministrul energiei din țară să tragă semnalul de alarmă înaintea alegerilor naționale programate pentru toamnă.

Atunci când Rusia a atacat Ucraina pe 24 februarie 2022, Austria importa 80% din gazul său natural de la compania de stat Gazprom, o cifră care acum a crescut la 98%.

Ministrul energiei al țării, Leonore Gewessler, îndeamnă la acțiuni rapide pentru a inversa această tendință.

„Diversificarea importurilor noastre de gaz progresează prea lent. Acest lucru culminează cu o nouă cotă record a gazului natural rusesc în decembrie, de 98%,” a declarat ministrul Verde în fața presei la Viena, luni (12 februarie).

Cifra de 98% reprezintă o creștere masivă în comparație cu 17% atins în octombrie 2022, când Rusia însăși a restricționat fluxurile de gaz către Europa. Dar tendința a fost inversată rapid și cota de gaz rusesc a fost deja înapoi la 43% în august anul trecut.

Partea din consumul mare de gaz rusesc este cauzată în parte de scăderea rapidă a consumului de gaz în Austria – de la 100 TWh la 75 TWh în 2023, conform datelor din Ministerul Energiei.

Un alt motiv este legat de legăturile contractuale. Compania OMV s-a angajat printr-un aranjament „take-or-pay” cu Gazprom pentru până la 60 TWh pe an, aproape suficient pentru a satisface întreaga cerere de gaz a țării. Aceste aprovizionări, contractate în 2018 până în 2040, vin la un preț probabil mai mic decât cel al vecinei Germaniei, care trebuie să se bazeze pe piețele globale pentru a-și asigura expedierile de gaz natural lichefiat (GNL).

„Gazprom livrează, OMV trebuie practic să-l primească”, a declarat Christoph Dolna-Gruber, un expert al agenției de energie a țării.

Și utilitățile locale de energie din Austria, majoritatea dintre ele fiind parțial deținute de municipalități sau orașe, sunt foarte bucuroase să-l achiziționeze.

Există alternative disponibile, dar ele tind să fie mai scumpe. „Există suficient gaz natural non-rusesc, dar companiile energetice nu-l cumpără”, a spus Gewessler.

Între timp, importurile din țări altele decât Rusia sunt de obicei mai scumpe.

„Importurile prin Germania sunt supuse unei taxe de stocare a gazului de 1,86 euro/MWh. Italia plănuiește, de asemenea, să impună o taxă de 2,19 euro/MWh pentru exporturile de gaz începând cu 1 aprilie 2024”, a spus Dolna-Gruber.

Finanțarea efortului de război al Rusiei

Când emisarul UE în Austria, Martin Selmayr, a declarat la sfârșitul anului 2023 că nivelurile ridicate continue de import de gaze ale Austriei echivalează cu trimiterea de „sânge murdar” către Rusia, a fost ferm avertizat.

Dar Gewessler nu a avut nicio reticență în a afirma acest fapt evident.

„Cu facturile noastre de energie, finanțăm indirect un război îngrozitor în Ucraina”, a spus ea presei.

În 2022, Austria a importat gaze în valoare de aproximativ 7 miliarde de euro. În 2023, dat fiind că prețurile au scăzut, se estimează că această sumă va ajunge la aproximativ 3 miliarde de euro.

Planul în trei pași al lui Gewessler

Până în 2028, UE speră să elimine complet gazul rusesc. O revizuire din 2023 efectuată de Bruxelles a constatat că Viena încă nu a început nici măcar planificarea pentru acest lucru.

Gewessler are trei acțiuni cheie în minte pentru a aborda această problemă.

În primul rând, utilitățile locale trebuie să dovedească că pot face față fără gaz rusesc – similar cu sistemul Basel pentru bănci – și să înceapă să-și mărească cota de gaze non-rusești. Preferabil prin platforma de achiziții comune a UE, AggregateEU.

În al doilea rând, vrea să rupă practic contractul pe termen lung cu Gazprom care obligă Austria să preia gazul oricând.

Acest lucru este probabil să întâmpine rezistență din partea conservatorilor austrieci. Cancelarul Karl Nehammer, un politician de centru-dreapta, a declarat în 2023 că continuarea contractelor este în interesul contribuabililor. „Este o chestiune de securizare a activelor de stat și de menținere a contractelor existente cât mai mult posibil”, a explicat Nehammer atunci, referindu-se la participația guvernului de 31,5% în OMV.

În al treilea rând, ministrul de energie al Verzilor dorește să încorporeze gazul natural – și independența față de Rusia – în revizuirea strategiei naționale de securitate a țării.

Zdruncinată de atacul Rusiei asupra Ucrainei, Austria, care este neutrală militar, s-a luptat să-și reevalueze arhitectura de securitate și s-a înscris în mod grăbit în inițiativa germană de protecție aeriană.

Datorită particularităților politice ale Austriei, planurile lui Gewessler ar necesita o majoritate de două treimi în parlament, ceea ce înseamnă că coaliția de centru-dreapta și Verzii aflată la putere ar depinde de sprijinul centrului-stânga.

„Îi chemăm pe toți cei implicați să facă mai multe pași în interesul independenței Austriei”, a scris Ministerul Energiei într-un document distribuit presei.

Aceste dezbateri au loc în timp ce Austria se pregătește să organizeze alegeri naționale în toamna anului 2024 și cu alegerile europene programate în iunie.

Cancelarul Karl Nehammer este unul dintre ”prietenii” României, fiind singurul politician din Europa care s-a opus integrării României în spațiul Schengen.