Nelegal: Mai multe familii din România și-au retras copiii de la școală

Publicat: 14 feb. 2022, 13:45, de Puterea.ro, în Educație , ? cititori
Nelegal: Mai multe familii din România și-au retras copiii de la școală
sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Mai multe familii din România și-au retras copiii de la școală și i-au trecut în sistem „homeschooling”. Este vorba preponderent despre „copii ai căror părinți se regăsesc în zona cultelor neoprotestante”, potrivit inspectorului general al Inspectoratului Școlar Județean Bihor.

Acesta spune că „la nivelul județului, în acest an au existat maximum 30 de copii ai căror părinți au dorit să îi treacă în acest sistem. (…) Din câte am înțeles, sunt preponderent copii ai căror părinți se regăsesc în zona cultelor neoprotestante. Se pare că Suceava e centrul acestei tendințe, și acolo au existat multe astfel de cazuri. Eu cred că bisericile ar trebui să le explice că nu e benefic pentru copii să se întâmple treaba asta, în România. În alte țări, unde acest sistem e recunoscut legal, poate fi o altă situație. Din câte știu, directorii de școli au reușit să tempereze fenomenul”.

Fenomenul „homeschooling” a apărut în pandemie, iar părinţii aleg fie să le predea chiar ei lecțiile copiilor, fără ca elevii să mai participe la ore, nici măcar online, potrivit stirileprotv.ro. Părinții apelează la școli-umbrelă din străinătate pentru că, legal, singurii care ar putea face școala de acasă sunt copiii cu probleme de sănătate. În opinia dascălilor, părinții care iau astfel de decizii sunt păcăliți. Mai mult, sistemul de învățat acasă, așa-numitul homeschooling, nu este reglementat legal. Astfel, elevii retrași de la ore rămân mai întâi cu situația neîncheiată, apoi sunt trecuți la categoria abandon școlar.

De multe ori, copiii se obișnuiesc să stea prea mult în casă

Fenomenul este neconstituțional și pedepsit de Codul Penal, potrivit edupedu.ro. Articolul 32, alineatul 5 din Constituția României prevede că „învăţământul de toate gradele se desfăşoară în unităţi de stat, particulare şi confesionale, în condiţiile legii”.Legea Educatiei prevede și ea, la articolul 16, următoarele:(1) Invatamantul general obligatoriu este de 11 clase si cuprinde invatamantul primar, invatamantul gimnazial si primii 2 ani ai invatamantului secundar superior. (…)(2) Obligatia de a frecventa invatamantul obligatoriu de 11 clase, la forma cu frecventa, inceteaza la varsta de 18 ani. Până în prezent, doar în Timiș, Bihor și Suceava sunt aproximativ 100 de copii în sistem homeschooling sau şcoala de acasă, diferit de şcoala online. Specialiștii atrag atenția că diferențele între școala clasică și homeschooling sunt mari – de multe ori, copiii se obișnuiesc să stea prea mult în casă și nu mai socializeaza la fel de bine.

De asemenea, se poate pierde interesul pentru învățat. În plus, sunt părinți care nu au pregătire suficientă pentru întreaga materie școlară.