Nelu Tătaru: „Criza politică afectează campania de imunizare. Să lăsăm în criza sanitară profesioniștii, apoi putem să facem și politică”

Publicat: 17 apr. 2021, 19:01, de Cezar Amariei, în ESENȚIAL , ? cititori
Nelu Tătaru: „Criza politică afectează campania de imunizare. Să lăsăm în criza sanitară profesioniștii, apoi putem să facem și politică”
DNA: Nelu Tătaru ar fi primit mită de la 45 de persoane. Ce sume ajungeau la fostul ministru și ce îi mai ofereau pacienții

Fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, consideră că actuala criză politică, generată de demiterea lui Vlad Voiculescu și acuzele asociate, creează neîncredere în populație. În opinia sa, profesioniștii ar trebui să se ocupe în acest moment de Sănătate.

Întrebat la Digi24 ce impact are asupra campaniei de imunizare toată disputa din ultimele zile, pe tema demiterii lui Vlad Voiculescu, Nelu Tătaru a spus că unul negativ.

„Afectează și afectează în condițiile în care venit cu diverse informații pe piață, cu anumite lucruri care pot crea neîncredere în populație. Eu spuneam anul trecut că trebuie să rămânem, în criza sanitară, profesioniști. Și trebuie să rămânem statutari unor idei în care pacientul contează populația contează, sănătatea contează. Cred că mai avem jumătate de an în care toți trebuie să punem umărul să ieșim din această criză sanitară și apoi putem să facem și politică”, a spus Tătaru.

Problema raportărilor eronate

Fostul ministru exclude existența unei raportări eronate în ceea ce privește morții de COVID-19, pentru că în platforma CoronaForms cei decedați sunt trecuți cu CNP. Precizarea vine în contextul în care Vlad Voiculescu susține că ar putea fi diferențe de mii de decese, neînregistrate.

„Cred că la supărare putem spune multe. Ce pot să spun… că acele raportări – CoronaForms – reprezintă efortul mai multor categorii din serviciul medical – INSP, spitale, DSP, serviciu de comunicare din fiecare unitate medicală în parte. Toți au contribuit la acel raport, în CoronaForms, platforma pe care am introdu-o anul trecut, prin octombrie. Sunt puși nominal, fiecare decedat cu cod numeric personal, cu nume, cu boala pe care a avut-o sau cu comorbiditatea pe care a avut-o, care a dus la deces. Evaluarea DSP-ului este cea care pune de final numărul deceselor și la fiecare pacient cauza decesului”, a spus Tătaru.

Fostul ministru crede că dacă cineva se ia doar după o raportare statistică, de exemplu că într-un județ au fost un număr de decese, este cea mai mare greșeală. „CoronaForms rămâne platforma care dă cu exactitate numărul de cazuri și cauza decesului”, a mai declarat fostul ministru al Sănătății.

Și Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) susține că datele din cele două platforme prin intermediul cărora sunt raportate numărul de teste, numărul de infectări și numărul de decese asociate Covid-19 din România nu pot fi modificate.