Nesimțire sau furt pe față? Mucenicii de 40 RON/bucata
Tradiția populară spune că în ziua de 9 martie ar trebui să mâncăm mucenici, iar bărbații să închine câte 40 de pahare de vin. Desigur că, fiecare se conformează atât cât poate tradiției. Sigur, însă, este că producătorii și negustorii fac tot ce pot să profite de această sărbătoare!
Din ce în ce mai multă lume preferă să cumpere mucenicii, decât să îi pregătească în casă. Lucru de înțeles, în mare parte. Iar patiserii nu se supără câtuși de puțin, căci e rost de câștig bun. Numai că unii dintre ei sar prea mult calul, ajungând să frizeze nesimțirea.
Dacă la o patiserie normală sau într-o rețea de supermarketuri un mucenic moldovenesc costă între 6 și 10 RON/bucată, într-o cofetărie de pe Calea Victoriei ajunge la 40 RON/bucată!
Dar cât ar trebui să coste un mucenic, la un preț cinstit? Păi să pornim de la rețeta tradițională. Avem nevoie de un kilogram de făină (max. 6 lei), 50 gr. drojdie proaspătă (3 – 5 lei), un pahar de zahăr (cca. 150 gr. – max. 2 lei), două plicuri de zahăr vanilat ( 2 lei), coajă rasă de la o lămâie ( 1,5 – 2 lei) și un pahar de ulei (150 gr – 1,5 lei). Putem înlocui o parte din ulei cu unt, situație în care majorăm costul cu încă 3 lei. Mai avem nevoie de miere, cca. 50 gr, care costă cel mult 3 lei, și miez de nucă, 100 gr, care ar costa 3,5 lei.
Adică un total de 28 de lei pentru patru sau cinci mucenici (în funcție de cât de mari ni-i dorim) de cea mai bună calitate, căci am luat în calculul de preț ingrediente de cea mai bună calitate. Adică, cel mult 7 RON/bucată, la o calitate, repetăm, premium.
În concluzie, la 40 de lei, mucenicii sunt fie o nerușinare, fie un tun de piață, pe spinarea fraierilor!