New York Times: În România, puternic lovită de Covid, medicii se luptă cu virusul și cu refuzul românilor de a se vaccina
Andrew Higgins, jurnalist la New York Times, caută explicațiile dramei prin care trece România, țara în care se înregistrează cea mai mare rată de deces din lume.
Jurnalistul îl citează pe un preot al Bisericii Ortodoxe din Copăceni, localitate din sudul țării, care le spune credincioșilor ”Nu vă lăsați păcăliți de ceea ce vedeți la televizor – nu vă speriați de Covid”. În aceeași notă, episcopul Ambrozie de Giurgiu vine cu îndemnul ”nu vă grăbiți să vă vaccinați”. Prelatul este cercetat penal pentru dezinformare periculoasă.
Jurnalistul subliniază că apeluri anti-vaccin sunt lansate și de politicieni, cât și de persoane cu influență pe rețelele de socializare.
Este ca un război
De cealaltă parte, jurnalistul o citează pe dr. Anca Streinu-Cercel, de la Institutul Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, care avertizează că: ”Acest val este mult mai rău decât celelalte, este ca un război. Intră în secțiile noastre, dar nu știm când vor ieși”.
În timp ce ambulanțele vin cu pacienți, saloanele sunt supraaglomerate și medicii extenuați, românii încă ezită să se vaccineze. În prezent, România este pe penultimul loc în Europa cu cea mai scăzută rată de vaccinare: aproximativ 44% dintre adulți au primit cel puțin o doză. Pe primul loc este Bulgaria. În opinia jurnalistului, situația din România s-a complicat și pentru că de peste o lună țara nu are un guvern stabil.
Într-o situație asemănătoare în privința ratei de deces este Bulgaria, unde spitalele din capitala țării au făcut apel la studenții de la medicină să le vină în ajutor. O puternică rezistență la vaccinare se observă și în Letonia, primul membru UE care a intrat în izolare totală. Restricții severe au fost introduse în Rusia, unde mai puțin din jumătate din populația adultă s-a vaccinat, și în Ucraina, unde rata de vaccinare este foarte mică.
Știrile false au o influență imensă
Jurnalistul îl citează dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, care este de părere că: ”Știrile false au o influență imensă asupra populației noastre și în Europa de Est, în general. Dr. Valeriu Gheorghiță consideră că lipsa de încredere în autorități care bântuia în timpul dictaturii ceaușiste s-a moștenit și îi face pe mulți români să suspecteze ceea ce medicii le recomadă, lăsându-se influențați de așa-zișii experți, anti-vacciniști”.
Dr. Silvia Nica, șefa departamentului de urgențe la Spitalul Universitar de Urgență București, constată că ”toată lumea devine dintr-o dată un expert, iar știrile false sunt peste tot, 24 din 24 de ore, în condițiile în care valul patru se prelungește, medicii făcându-i față din ce în ce mai greu”.
600 de decese într-o zi
Jurnalistul inserează în articolul său și o serie de declarații ale unor români care refuză vaccinul pe motiv că sunt prea multe zvonuri despre acesta. În fața realității dramatice, sunt și persoane care vin să se vaccineze.
”Mi s-a ridicat părul pe cap când am văzut acest număr (n.r. 600 de decese într-o zi) și am decis că ar trebui să mă vaccinez”, recunoaște Norica Gheorghe, în vârstă de 82 de ani.
Deputat anti-mască, anti-vaccin
Pentru înțelegerea fenomenului, jurnalistul consemnează și opinia Alinei Bârgăoanu, profesor în comunicare, care este de părere că acest fenomen virtual cu informații false s-a transformat într-o mișcare politică condusă de oameni reali precum Diana Șoșoacă, deputat în Parlamentului României. Doamna Șoșoacă a condus un protest în nordul țării care a blocat deschiderea unui centru de vaccinare, denunțând pandemia drept „cea mai mare minciună a secolului” și a organizat mitinguri anti-mască la București. Videoclipurile ei au atras milioane de vizualizări, scrie Andrew Higgins.
În finalul articolului, jurnalistul revine la Copăceni, unde de această dată a întâlnit și lucrători la o mică clinică care administrează serul și se străduie să-i convingă pe oameni să se vaccineze.